Komšić pozvao Kolindu i Plenkovića da posete Sarajevo 1Foto: EPA/BRENDAN MCDERMID

Predsednik Demokratskog fronta (DF) i novoizabrani hrvatski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, pozvao je danas predsednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića da nakon formiranja novog saziva Predsedništva BiH, dođu u zvaničnu posetu Sarajevu, javlja portal Klix.ba.

Sarajevski portal prenosi saopštenje DF u kojem se ističe da je poziv državnom vrhu Hrvatske upućen „kako bi se na nivou institucija razgovaralo o svim otvorenim pitanjima između BiH i Hrvatske, ali i o zaključcima Saveta Evropske unije u kontekstu podrške Hrvatske provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava“.

„S obzirom da predsedica i premijer Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković kontinuirano izražavaju zabrinutost stanjem u BiH, i da pred međunarodnim govornicama tematizuju društvene i političke prilike u našoj državi, pozivam ih da odmah nakon formiranja novog saziva Predsedništva BiH, načine zvaničnu posetu Sarajevu, odnosno Predsedništvu BiH“, rekao je Komšić.

Komšić ističe da je „potrebno razgovarati o svim otvorenim pitanjima između dve države, pa čak i onim pitanjima koja su unutrašnja pitanja BiH i Hrvatske na nivou institucija, u duhu razumevanja i obostranog poštovanja“.

Novoizabrani član Presedništva BiH navodi kako je „potrebno razgovarati o pitanju granica, povratu imovine BiH u Hrvatskoj, problemu ‘Buškog jezera’, ali i o svim drugim pitanjima za koje zvanični Zagreb izražava interes“.

„Sa moje stranje, u razgovoru sa novim kolegama u Predsedništvu BiH, učiniću sve što je potrebno da, odmah posle posete Briselu, prijem hrvatske delegacije bude u samom vrhu prioriteta“, navodi Komšić.

Podsećajući da je „Hrvatska u dva navrata glasala zaključke Veća Evropske unije po kojima se u BiH neodložno moraju primeniti presude Evropskog suda za ljudska prava“, Komšić veruje kako bi „bilo naročito korisno razgovarati o spremnosti Republike Hrvatske da kroz institucije EU i doista podrži zaključke Veća Evropske unije i primenu presuda Evropskog suda za ljudska prava koje za osnovni cilj imaju osiguravanje ravnopravnosti svih građana BiH“.

Inače, novoizabrani član Predsedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić otputovao je danas u iznenadnu, zvaničnu posetu Zagrebu, izjavio je Zlatko Miletić, generalni sekretar Demokratskog fronta (DF) čioji je Komšić lider.

Miletić je potvrdio da je poseta službena, prenosi Radio Sarajevo. Informacija o poseti Komšića otkrivena je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare DF, Naše stranke i Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH), čiji je lider Nermin Nikšić, na početku konferencije, uputio izvinjenje novinarima u Komšićevo ime zbog izostanka sa konferencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.