Komšić pozvao Makrona da poseti BiH i sam se uveri da li je BiH tempirana bomba 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Komšić je upoznao danas francuskog ambasadora u BiH Gijoma Rusona sa tačnim podacima, kojima raspolaže BiH i partnerske zemlje, o broju osoba iz ove države koje su se nalazile ili se još nalaze na stranim ratištima, uključujući i žene i decu.

Komšić je upoznao Rusona i sa brojem poginulih državljana BiH na stranim ratištima, kao i brojem onih koji su procesuirani zbog boravka na tim ratištima.

Predsedavajući Predsedništva BiH pozvao je francuskog ambasadora na razgovor posle intervjua predsednika Francuske Emanuela Makrona britankom Ekonomistu u kome je, između ostalog, naveo da je BiH „tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku, zbog povratka ratnika Islamske države sa ratišta“.

Komšić je na sastanku sa francuskim ambasadorom naglasio da BiH uspešno učestvuje u borbi protiv terorizma i ekstremizma, čemu mogu, kako je naveo, svedočiti i ocene partnerskih zemalja.

On je ambasadora Rusona obavestio i o tome da je učestvovanje u stranim oružanim formacijama krivično delo po zakonodavstvu BiH, te o tačnom broju do sada procesuiranih povratnika sa stranih ratišta.

„Bosna i Hercegovina je svesna opasnosti globalnog terorizma i potpuno posvećena porbi protiv tog zla i u tom smislu Francuska, kao i ostale zemlje koje su pogođene terorizmom, mogu računati na podršku BiH“, saopštio je Komšićev kabinet.