Kongres SAD usvojio predlog zakona o 1.900 milijardi dolara pomoći 1Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je večeras predlog zakona o 1.900 milijardi dolara pomoći za saniranje posledica krize izazvane pandemijom korona virusa.

Usvajanje tog predloga zakona predstavlja pobedu za predsednika SAD Džozefa Bajdena i njegovu Demokratsku stranku pošto će vlada dobiti znatnu veću moć u borbi protiv zdravstvene i ekonomske krize koje teško pogađaju zemlju.

Donji dom Kongresa je usvojio predlog zakona uz oštru podelu između dve velike partije. Za zakon je glasalo 220 članova Predstavničkog doma, a protiv 211.

Predstavnički dom je usvojio zakon tačno sedam nedelja od stupanja Bajdena na dužnost predsednika i četiri dana nakon što je usvojen u Senatu bez ijednog republikanskog glasa.

Donji dom je danas ponovo glasao o predlogu zakona jer je Senat u subotu usvojio izmenjenu varijantu, izbacivši ili izmenivši neke odredbe iz prvobitnog teksta usvojenog u Predstavničkom domu 26. februara.

Bajden u petak treba da potpiše zakon u Beloj kući.

Opozicioni republikanci kritikuju predlog zakona o paketu pomoći, tvrdeći da je pun liberalnih politika i da ne uzima u obzir navodne znakove da se zdravstvena i ekonomska kriza smiruju.

Prema zakonu, većina odraslih Amerikanaca će ove godine dobiti direktnu pomoć do iznosa od 1.400 dolara, a isplaćivanje pomoći za nezaposlene od 300 dolara nedeljno biće produženo do početka septembra.

Zakon predivđa izdvajanje stotina milijardi dolara za vakcine protiv korona virusa i lečenje zaraženih, za škole, za lokalne i vlasti saveznih država, i za teško pogođene industrije, od avionskog saobraćaja do koncertnih dvorana.