Foto: printscreen/hrt

Trenutno rešenje, kako kaže vidi u sporazumu o upravljanju zalivom, dok nađe konačno rešenje za granicu na moru, prenosi HRT.

Potpredsednik toga odbora Joško Klisović složio se kako je arbitražna presuda pravni akt koji Hrvatska ne može prihvatiti.

„No ako su Slovenci odluke iz tog akta preuzeli kao svoju poziciju, oni mogu tu poziciju uneti za pregovarački sto. Ako krenemo od te presude i sporazumno unesemo neke korekcije, preostaje dogovoriti formu –  a to je međunarodni ugovor. Takav ugovor treba proći ratifikaciju u slovenskom i hrvatskom parlamentu, kaže Klisović.

Kovač je utvrdio kako se Slovenija već 25 godina bavi samo granicom na moru i da tu neće popustiti te će nastaviti s jednostaranom primenom arbitraže.

„Ne smemo dopustiti kršenje međunarodnog prava i našeg suvereniteta. Hrvatska je žrtva pokušaja prevare i to moramo javno iskomunicirati na svim forumima unutar Hrvatske i u svetu“, naveo je Kovač.

Spomenuo je kako pri Ujedinjenim nacijama postoji komisija za međunarodno pravo koja se već desetak godina bavi time kako postupiti u slučaju jednostranih državnih odluka i Hrvatska će joj se morati obratiti.