Kremlj priznao neuspehe, a sad od Ukrajine pravi okupatora: Kako su zapadni mediji analizirali Putinov govor? 1EPA-EFE/KONSTANTIN ZAVRAZHIN

Odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da proglasi delimičnu vojnu mobilizaciju izazvala je od jutros šok širom Rusije, navode britanski mediji.

Putin je od početka rata nastojao da zaštiti svoje stanovništvo od sumorne realnosti rata, ukazuje Gardijan, pri čemu je Kremlj pokušavao da neguje osećaj uobičajenog stanja stvari na ulicama Moskve i drugih velikih gradova.

Mnogi su odgovorili na ove napore, a rezultati anketa javnog mnjenja su konstantno pokazivali da se prosečan Rus brzo udaljava od rata.
Međutim, nakon odluke da se proglasi delimična mobilizacija i da se poziv uputi za 300.000 pretežno mladih Rusa, rat će sada ući u domove mnogih porodica širom zemlje, ukazuje Gardijan.

Delimična mobilizacija, dodaje britanski list, će se takođe smatrati velikim priznanjem vojnih neuspeha Kremlja u Ukrajini.

Kremlj je, podseća se, mesecima obećavao da neće da pribegne takvim merama, tvrdeći da tzv. „specijalna vojna operacija“ ide po planu.
Odluku o mobilizaciji će pozdraviti blogeri koji se zalažu za rat i ultranacionalistički akteri koji su poslednjih nedelja postali žestoki kritičari Kremlja nakon brzog povlačenja ruskih snaga iz regiona Harkov u Ukrajini.

BBC ukazuje da je čak i pre Putinovog „prkosnog“ i „ratobornog“ govora rat u Ukrajini ušao u „opasnu fazu“.

Iznenadni uspeh Ukrajine u ponovnom uspostavljanju kontrole nad hiljadu kvadratnih milja teritorije oko Harkova alarmirao je Moskvu i ubrzao planove separatista koji uživaju podršku Rusije u Donbasu da održe referendume o pripajanju Ruskoj Federaciji.

Prema pisanju britanske agencije, iako su već ocenjeni kao lažni, referendumi će najverovatnije dovesti do toga da Moskva ceo ukrajinski region Donbas, kao i Zaporožje i Herson na jugu, proglasi delom suverene Rusije. Ostatak sveta to neće da prizna, ali Moskvi to neće biti važno.

Za Kremlj, naglašava se, će to značiti da se Ukrajina više ne bori da oslobodi sopstvenu teritoriju, već će u očima Putina pripadnici ukrajinske vojske biti „okupatori“, koji koriste oružje kojim ih snabdeva NATO da ugroze Rusiju.

Sve se to uklapa u Putinov narativ da su za odbranu ruske otadžbine od „zle klike“ Ukrajine i njenih pristalica sa Zapada potrebne ekstremne mere.

U analizi BBC-ija se navodi i da je mala verovatnoća da će mobilizacija 300.000 loše obučenih rezervista biti jedina mera kojoj će Putin da pribegne da bi sprečio ponižavajući poraz u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.