Pokret "Vesna" pozvao na sveruske akcije: Večeras u 19 sati protesti protiv mobilizacije 1Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Pokret „Vesna“ pozvao je na sveruske protestne akcije protiv mobilizacije koju je najavio ruski predsednik Vladimir Putin, prenosi nezavisni ruski medij Meduza.

Aktivisti pozivaju građane da se okupe večeras u 19 časova u centru svojih gradova.

„Hiljade Rusa – naših očeva, braće i muževa – biće bačeno u mašinu za mlevenje mesa rata. Zašto će umreti? Zašto će majke i deca proliti suze?“, navodi se u saopštenju pokreta.

Isti pokret juče je pred očekivano usvajanje amdamana na ruski zakon u Dumi kojim je uveden pojam „mobilizacija“, „ratno stanje“ i „ratno vreme“ pozivao ruske vojnike da odbiju da učestvuju u ratu i predaju se na vreme.
Aktivisti pozivaju građane da se okupe večeras u 19 časova u centru svojih gradova.

Pokret "Vesna" pozvao na sveruske akcije: Večeras u 19 sati protesti protiv mobilizacije 2
Foto: snapshot Telegram

„Hiljade Rusa – naših očeva, braće i muževa – biće bačeno u ratnu mašinu za mlevenje mesa. Zašto će umreti? Zašto će majke i deca proliti suze?“, navodi se u saopštenju pokreta.

Vladimir Putin je, podsetimo, jutros najavio delimičnu mobilizaciju u Rusiji.

U obraćanju Rusima, on je rekao da se to radi „na zaštiti naše domovine, njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kako bi se osigurala bezbednost našeg naroda i naroda na oslobođenim teritorijama“. Samo građani koji su u rezervi biće podvrgnuti obaveznom vojnom roku, naveo je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.