Putin = kukavica, očajnik, zločinac, ubica, davljenik koji zna da tone 1 EPA-EFE/ALEKSEY NIKOLSKYI

U kukavičkom potezu da opravda smisao rata pred građanima svoje zemlje, da produži sebi politički život, Putin je jutrošnom naredbom o „delimičnoj“ mobilizaciji potpisao sebi političko samoubistvo.

Plašio je građane – „zli kolektivni Zapad hoće da uništi Rusiju“, „ljudi u istorijskoj Novorusiji ne žele da žive pod neonacističkim režimom“, „ovo je rat za opstanak Rusije“ najavljujući da će „sva sredstva uništenja, uključujući i nuklearna, biti korišćena u slučaju pretnje teritorijalnom integritetu Rusije“. Ne blefira, kazao je.

U prevodu, „pustite me da pobedim ili ću pritisnuti nuklearno dugme“ – da li je to stav nekog ko pobeđuje i ko je jak?

Naprotiv. Ovo je pozicija kukavice, očajnika, zločinca, ubice, davljenika koji, znajući da tone, želi da povuče za sobom još stradalnika.

Nikakve pretnje ni propagande, međutim, ne mogu više da sakriju činjenicu da Ukrajina ovaj rat dobija! Od proletos Rusija je, prema nekim procenama, izgubila teritoriju koju je u Ukrajini kontrolisala veličine Danske.

Rusija je, podsetimo, krenula u rat u Ukrajini sa 150.000 vojnika a sada joj je, kako je kazao ministar odbrane Sergej Šojgu, potrebno još 300.000, koliko planiraju da mobilišu.

Putin = kukavica, očajnik, zločinac, ubica, davljenik koji zna da tone 2
Ivana Šundić Mihovilović; Foto: Danas/Luca Marziale

Da li je uopšte izvodljivo mobilisati i naoružati toliki broj rezervista, pitaju se brojni vojni stratezi? Svi koji su želeli da idu u rat već su otišli.

Niko više ne želi da se bori. „Za šta da umrem? Za Putinovu palatu?“, navodi se u pozivu na protest protiv mobilizacije koji je osvanuo na društvenim mrežama.

Putin kao „master strategije“ umesto da zaplaši Zapad prestravio je sopstvene građane. Najtraženija fraza od sinoć na ruskim internet pretraživačima jeste „kako napustiti Rusiju“.

Avio karte za beg iz Rusije prodaju se za hiljade i hiljade dolara. Ruski mediji pišu da se razmatra mogućnost uvođenja zabrane napuštanja države osobama koje podležu mobilizaciji.

Sudeći po spontanim pozivima na sveopšte proteste, Putinov poklič na mobilizaciju podstaćiće šire nemire u Rusiji. Građani Rusije ne žele više da budu topovsko meso.

„Hiljade Rusa – naših očeva, braće i muževa – biće bačeno u ratnu mašinu za mlevenje mesa. Zašto će umreti? Zašto će majke i deca proliti suze?“, navodi se u saopštenju pokreta „Proleće“ koji je pozvao na sveopšti ruski protest.

Ruski građani koji žive u Beogradu izaći će večeras takođe na spontanu akciju protiv rata i mobilizacije.

Iranci su ustali protiv režima, Rusi se bude – a gde je Srbija? Hoće li konačno stati uz one koji je hrane – Amerika i EU ili će potpisati katastrofu i nestanak?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.