Krivokapić: Đukanović da pazi šta govori 1Foto: EPA-EFE/ BORIS PEJOVIĆ

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić najoštrije je danas osudio besprizoran čin skrnavljenja spomenika jednom od najvećih antifašističkih junaka i simbola otpora Ljubu Čupiću i pozvao predsednika Mila Đukanovića da vodi računa da ne izgovara reči koje zvuče kao poziv na rušenje ustavnog i državnog poretka.

Kako je saopšteno iz Vlade, Krivokapić je pohvalio policiji na brzom otkrivanju počinioca i apelovao na državne organe da slučaj rasvetle do kraja i do poslednjeg detalja, prenela je RTCG.

„Želimo da kao Vlada i kao građani znamo ko i zašto je ovo uradio u gradu slobode? Narod i zemlja koji su digli prvi antifašistički ustanak u Evropi, datum koji uskoro slavimo, i praznik koji nam je svima podjednako u srcima, zaslužuje da zna sve okolnosti slučaja“, kazao je Krivokapić.

On je naveo da je neophodno znati da li je u pitanju izlovani pojedinačni slučaj ili je u pitanju, ipak dirigovani događaj.

„Ima elemenata da pomislimo i na ovo drugo jer imamo činjenicu da su predsednik države i predsednik opštine Podgorica doneli presudu našoj vlasti, pri nego što su se državne institucije oglasile“, rekao je premijer.

Đukanović je ranije danas naveo da očekuje da nadležni državni organi odlučno i adekvatno reaguju, a u protivnom, kako je kazao, znaće šta im je činiti i kako da odbrane revolucionarno nasleđe i najvrednije istorijske vrednosti savremenog crnogorskog društva.

„Pozivam predsednika države ili da vodi računa da ne izgovara reči koje zvuče kao poziv na rušenje ustavnog i državnog poretka, a ukoliko on sam od toga konačno ne odustane, onda ću ja pozvati Državno tužilaštvo da reaguje na te pretnje. Crna Gora je zemlja u kojoj se, u oblasti vladavine prava, više neće odlučivati prema željama moćnih pojedinaca, nego isključivo prema Ustavu i zakonu“, naglasio je Krivokapić.

On je poručio da čin skrnavljenja spomenika Ljubu Čupiću ili bilo kojeg drugog spomenika istorije i kulture, neće biti tolerisan nikome.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.