Krivokapić: Uskoro temeljni ugovor Crne Gore i SPC 1Foto: EPA-EFE/ BORIS PEJOVIĆ

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio je da je Vlada spremna za potpisivanje Ugovora sa SPC.

„Razgovarao sam sa njegovom Svetošću Patrijarhom Srpskim Porfirijem i uskoro ćemo usaglasiti termin potpisivanja Ugovora. Ovo pitanje ne smije biti predmet politizacije ili podmetanja, ne bi li se ostvario koji politički poen“,  napisao je Krivokapić na Tviteru.

Mediji su ranije objavili da je Episkopski savet u Crnoj Gori, na čelu sa administratorom Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikijem, predstavio je 11. marta Svetom arhijerejskom sinodu nacrt Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom koji je pripremio ministar pravde Vladimir Leposavić, ali je na taj dokument vrh SPC imala određene primedbe.

Leposavić je ranije izjavio da je Srpska pravoslavne crkva (SPC) jedina tradicionalna crkva, odnosno verska zajednica, sa kojom država nije prethodno sklopila temeljni ugovor o saradnji, ali da će se „uskoro otkloniti i ta diskriminacija“.

Krivokapić je međutim u međuvremenu tražio razrešenje Leposavića u parlamentu, o čemu bi parlament trebalo da se izjasni. Demokratski front je protiv razrešenja Leposavića.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.