Vlada Crne Gore usvojila izmene Zakona o slobodi veroispovesti 1Zdravko Krivokapić Foto: RTCG/ Screenshot

Premijer Zdravko Krivokapić izjavio je da je Vlada Crne Gore usvojila izmene i dopune Zakona o slobodi veroispovesti i dodao da su konsultovane sve verske zajednice kako bi se došlo do rešenja koje je prihvatljivo za sve.

Premijer Zdravko Krivokapić izjavio je da je Vlada Crne Gore usvojila izmene i dopune Zakona o slobodi veroispovesti i dodao da su konsultovane sve verske zajednice kako bi se došlo do rešenja koje je prihvatljivo za sve.

On posle sednice Vlade nije želeo da saopšti više detalja navodeći da će sutra ministar pravde Vladimir Leposavić na konferenciji za novinare govoriti na tu temu, ali je rekao da je to prelazno rešenje i da će se raditi na novom zakonu koji će biti po najvišim standardima.

Krivokapić je, upitan da prokomentariše to što su druge verske zajednice rekle da im nije ostavljeno dovoljno vremena za sugestije, rekao da ovo nije pitanje odnosa prema nekoj crkvi, nego prema imovini.

„Ovo je pitanje odnosa prema imovini i ako vi želite da u Crnoj Gori neko može da vašu kuću koju ste gradili vi na vašem imanju, nekim zakonom prepiše na državu i da se vi dokazujete u tom delu onda se mi razlikujemo u staovima. Ja ne pričam ni o jednoj pojedinačnoj crkvi, a ministar pravde nas je infomisao da je sa svim zajednicama imao razgovore“, rekao je Krivokapić.

On je dodao da nije moguće sve ugraditi u zakon, ali da je i komesaru EU Oliveru Varhejiju rekao da je to prelazno rešenje koje omogućava da imovina bude zaštićena, a da će raditi na novom zakonu koji će biti „po najvećim standardima“.

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava dostavilo je Vladi Crne Gore tekst izmena i dopuna Zakona o slobodi veroispovesti u kome su izbrisani svi sporni članovi koji su se odnosili na imovinu i definisano je da nema registracije za postojeće crkve, objavili su jutros dnevni listovi Dan i Vijesti.

Ovim izmenama ispunjeni su svi zahtevi Mitropolije crnogorsko-primorske i ostalih eparhija u Crnoj Gori.

Ministar Leposavić je bio u pravnom timu Mitropolije crnogorsko-primorske.

„Sutra će ministar pravde Vladimir Leposavić održati konferenciji za medije i daće sva potrebna objašnjenja. Nastojali smo da zadovoljimo sve strane“, rekao je Krivokapić novinarima.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) oštro se protivila zakonu koji je usvojen u decembru prošle godine, koji je predviđao da u upravnom postupku verske zajednice dokazuju vlasništvo nad imovinom kao i da moraju da se registruju.

Time je bivša vlast, kako su isticali, nameravala da SPC otme imovinu i natera je na registraciju iako je ona „starija od države i ima kontinuitet 800 godina“.

Zbog toga su mesecima organizovane litije na kojima su učestvovale desetine hiljada vernika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari