Razočarana pismom premijera Borisa Džonsona, Francuska otkazala razgovor sa britanskom ministarkom unutrašnjih poslova 1Foto: EPA-EFE/Julien de Rosa

Francuska je otkazala razgovore sa britanskom ministarkom unutrašnjih poslova Priti Patel zakazane za nedelju zato što je premijer Boris Džonson zatražio od vlade u Parizu da preuzme migrante koji su u čamcima prešli Lamanš i dospeli u Veliku Britaniju.

 

Ovaj potez predstavlja eskalaciju političke krize nastale pošto je 27 osoba izgubilo život prilikom prelaska Lamaša. Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanan izjavio je da je Francuska “razočarana” zahtevom britanskog premijera, dodajući da je to što ga je on objavio u javnosti stvari učinilo još gorim.

Džonson je u pismu upućenom francuskom predsedniku Emanuelu Makronu izneo pet koraka čiji je cilj sprečavanje da se ponovi tragedija do koje je došlo u sredu, kada je zabeležen najveći gubitak ljudskih života ikad na Lamanšu: poginulo je 17 muškaraca, sedam žena, od kojih je jedna bila u drugom stanju, i troje dece.

U poruci koju je Darmanan uputio Priti Patel, a u koju je agencija AFP imala uvid, navodi se da je Džonsonovo pismo Makronu “razočaravajuće”. “To što ga je pustio u javnost je dodatno pogoršalo stvari. Zbog toga moramo da otkažemo sastanak u nedelju”, dodao je Darmanan, govoreći o tome što je britanski premijer objavio pismo na društvenim mrežama.

Zvanični portparol francuske vlade Gabrijel Atal se složio sa Darmananovom kritikom Džonsonovog pisma i na francuskoj televiziji ga nazvao “mediokritetnim u pogledu sadržaja i u potpunosti neprikladnim u pogledu forme”. Atal je za BFM TV izjavio da je pismo “neprihvatljivo zato što ne poštuje sav rad koji su uložili naši pripadnici obalske straže, policija, žandarmi i timovi za spasavanje”, dodajući da se u njemu “u osnovu predlaže sporazum o ‘relokaciji’, koji, kako je u potpunosti jasno, nije ono što je neophodno da bi problem bio rešen”.

Francuska će u nedelju u gradu Kale biti domaćin sastanka ministara zemalja koje imaju obale u blizini Lamanša, među kojima je trebalo da bude i Priti Patel. Međutim, kako prenosi Gardijan, jedan izvor blizak Dramamanu je za AFP i francuske medije potvrdio da će sastanak biti održan sa ministrima drugih evropskih zemalja, ali da Patel “više nije pozvana” zbog Džonsonovog “neprihvatljivog” pisma.

“Smatramo da je javno pismo britanskog premijera neprihvatljivo i u suprotnosti sa razgovorima koje smo imali sa našim kolegama. Zbog toga, Priti Patel više nije pozvana na sastanak ministara u nedelju, kojem će prisustvovati predstavnici Francuske, Belgije, Holandije, Nemačke i Evropske komisije”, rekao je ovaj neimenovani izvor.

Džonson je u četvrtak u pismu Makronu zatražio da Francuska “hitno” počne da preuzima sve migrante koji dospeju u Britaniju nakon prelaska Lamaša i, što je neuobičajen korak, postavio ceo tekst pisma na Tviter. Vraćanje ljudi (u Francusku) bi “znatno smanjilo, ako ne i zaustavilo, broj prelazaka, i spasilo hiljade života time što bi se u osnovu rasturio biznis model zločinačkih bandi” koje stoje iza toga, napisao je Džonson.

U njegovom pismu su navedeni i predlozi za mogućnosti bolje saradnje sa Francuskom, kao što su zajedničke patrole koje bi sprečavale čamce da napuste francusku obalu, korišćenje tehnologija poput senzora i radara, recipročne pomorske patrole i nadzor iz vazduha, kao i deljenje obaveštajnih podataka u cilju hapšenja i krivičnog gonjenja osoba odgovrnih za krijumčarenje ljudi.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.