Kuleba: Izjava Lavrova o trećem svetskom ratu znači da Rusija gubi poslednju nadu da će zastrašiti svet da ne podržava Ukrajinu 1EPA-EFE/JOHN MACDOUGALL / POOL

Izjava ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da je svet u opasnosti od trećeg svetskog rata samo znači da „Moskva naslućuje poraz u Ukrajini“, rekao je šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba.

„Rusija gubi poslednju nadu da će zastrašiti svet da ne bi pružao podršku Ukrajini. Otud priča o ‘pravoj’ opasnosti od trećeg svetskog rata. To samo znači da Moskva naslućuje poraz u Ukrajini. Svet zato mora da intenzivira napore za pružanje podrške Ukrajini da bismo odneli prevagu i sačuvali evropsku i globalnu bezbednost“, naveo je Kuleba u tvitu.

Lavrov je juče u intervjuu za rusku državnu televiziju upozorio Zapad da ne pocenjuje povećane rizike od nuklearnog sukoba zbog Ukrajine i rekao da smatra da je NATO „u suštini“ angažovan u „izaslaničkom ratu“ s Rusijom tako što Kijev snabdeva oružjem.

Upitan u vezi sa važnošću da se izbegne treći svetski rat i da li se trenutna situacija može uporediti sa kubanskom raketnom krizom iz 1962. kada su odnosi SAD i SSSR-a bili na niskom nivou, Lavrov je rekao da Rusija dosta čini da podupre princip nastojanja da se spreči nuklearni rat po svaku cenu.

„To je naš ključni stav na kojem zasnivamo sve. Rizici su sada znatni. Ne bih želeo da te rizike povećavam veštački. Mnogi bi to hteli. Opasnost je ozbiljna, realna. I ne smemo da je pocenjujemo“, rekao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je u odbrani inicijativa Moskve takođe okrivio Vašington za nedostatak dijaloga.

„Sjedinjene Države su praktično obustavile sve kontakte prosto zato što što smo bili u obavezi da branimo Ruse u Ukrajini“, rekao je Lavrov, ponovivši razloge za invaziju Moskve na svog suseda na jugu.

On je, međutim, rekao da Zapad snabdevanjem sofisticiranim oružjem, uključujući protivtenkovske rakete „javelin“, blindirana vozila i napredne dronove, predstavljaju „provokativne mere“ čiji je cilj prolongiranje konflikta umesto njegovo okončanje.

„To oružje će biti legitimna meta za vojno delovanje Rusije u kontekstu ‘specijalne operacije’. Skladišta na zapadu Ukrajine su bila meta ruskih snaga više nego jednom. Kako drugačije?. NATO je u suštini angažovan u ratu s Rusijom preko izaslanika i tog izaslanika naoružava. Rat znači rat.“

On je rekao da vlasti u Kijevu ne pregovaraju u dobroj veri, a da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, bivši glumac, isti kao britanski premijer Boris Džonson, te glumi u javnosti umesto da se uhvati u koštac sa zadatkom koji je pred njim, a to su pregovori.

„Slični su na neki način po tome što mogu da glume pred masom. Na primer, oni imitiraju pregovore“, rekao je Lavrov.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.