Lavrov: Francuska nije pozvala zvaničnu rusku delegaciju u Normandiju 1Foto: EPA-EFE/Mariscal

„Poziv ni po formi ni po sadržaju nije imao za temu dolazak zvanične delegacije iz Moskve“, izjavio je Lavrov.

Rusko ministarstvo inostranih poslova je ranije saopštilo da će Rusiju na komemoraciji u Normandiji predstavljati diplomata iz ruske ambasade u Parizu.

Ruske vlasti su inače danas pozvale da se ne „preuveličava“ važnost savezničkog iskrcavanja u Normandiji 6. juna 1944. godine, i da se ne umanjuje uloga Sovjetskog saveza u porazu nacističkih snaga Adolfa Hitlera.

„Doprinos saveznika u pobedi nad Trećim rajhom je jasan. Ali to ne treba preuveličavati i na taj način umanjiti značaj titanskih napora Sovjetskog saveza, bez kojeg ta pobeda jednostavno ne bi ni postojala“, izjavila je portparolka ruske diplomatije Marija Zaharova.

Odajući priznanje poginulima, Zaharova je osudila „katastrofalno prekrajanje istorije“ u filmovima i medijima, u kojima SAD i saveznici imaju ključnu ulogu u porazu nacističke Nemačke.

Po njenim rečima, iskrcavanje savezničkih snaga u Normandiji nije imalo odlučujući uticaj na ishod Drugog svetskog rata koji je već bio „predodređen“ pobedom Crvene armije, pre svega u bitkama za Staljingrad i Kursk.