Lavrov na sastanku šefova diplomatije G-20 na Baliju 1Foto: EPA-EFE/KIRILL KUDRYAVTSEV / POOL

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je otputovao na sastanak šefova diplomatije G-20 na Baliju, za koji se prognozira da će biti u senci tenzija u Ukrajini. Skup G-20 u području Nusa Dua na Baliju traje do sutra.

Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok je rekla da se Rusiji ne sme dozvoliti da iskoristi sastanak G-20 kao platformu, s obzirom na njen rat u Ukrajini.

„U interesu je svih nas da obezbedimo garancije da se poštuje međunarodno pravo. To je zajednički imenitelj“, navodi se u saopštenju Berbok.

Na samitu će se Lavrov, dugogodišnji ministar spoljjnih poslova Vladimira Putina, prvi put od invazije na Ukrajinu sastati oči u oči sa nekim od najvećih kritičara Rusije, ukazuje Gardijan.

Lavrov je stigao na Bali i planirao je da se sastane sa pojedinim šefovima diplomatije G-20 na marginama samita, izvestila je ruska agencija Tass, ali ministri, uključujući Berbok i državnog sekretara SAD Entonija Blinkena su odbacili mogućnost susreta s njim.

Grupa 20 uključuje zapadne zemlje koje su optužile Moskvu za ratne zločine u Ukrajini i uvele joj sankcije, ali i zemlje poput Kine, Indonezije, Indije i Južne Afrike koje su bile tiše prilikom reagovanja na rat.

Pojedini zvaničnici iz Evrope i SAD su naglasili da samit na Baliju neće biti „uobičajen“ dok je portparol nemačkog ministra spoljnih poslova rekao da će zemlje G-7 koordinirati svoj odgovor Lavrovu na Baliju.

Na agendi dvodnevnog sastanka su razgovori o bezbednosti hrane i energenata, pri čemu je Rusija optužena da podstiče globalnu krizu sa hranom i pogoršava inflaciju blokadom isporuka ukrajinskih žitarica. Rusija je saopštila da je spremna da omogući nesmetani izvoz žitarica.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.