sergej lavrovFoto: EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da u najskorije vreme treba da budu preduzete najozbiljnije mere kako bi se omogućio izvoz ruskog đubriva i žita u okviru prehrambenog sporazuma.

„Što se tiče prehrambenog sporazuma, zadovoljni smo što je ukrajinsko rukovodstvo, na inicijativu Turske, potpisalo garancije da neće biti pokušaja da se humanitarni koridori u Crnom moru koriste u vojne svrhe. Kao što znate, realizacija ukrajinskog dela sporazuma je nastavljena, ali još ne vidimo nikakve rezultate po pitanju drugog dela paketa koji je tada predložio generalni sekretar UN Antonio Gutereš, a koji predviđa uklanjanje bilo kakvih prepreka za izvoz ruskog đubriva i žita“, rekao je Lavrov.

Kako prenosi Sputnjik, on je dodao da je ruska strana ponovo pozvala Gutereša da ispuni svoje obaveze.

„Nadam se da će i te zemlje koje sprečavaju naš izvoz takođe postati svesne svoje odgovornosti, jer su podržale sporazum koji se sastoji iz dva dela – ukrajinskog i ruskog. Što se tiče drugog dela, kao što sam već rekao, treba da budu preduzete najozbiljnije mere u najskorije vreme“, poručio je Lavrov.

Nakon što su ukrajinski dronovi izveli napade na brodove ruske Crnomorske flote u Sevastopolju, Rusija je obustavila realizaciju „crnomorske inicijative“ za izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, ai je 2. novembra obnovila realizaciju sporazuma.

Ministarstvo odbrane Rusije rada je saopštilo da su, zahvaljujući UN i Turskoj, od Ukrajine dobijene garancije da Kijev neće koristiti „žitni koridor“ za borbena dejstva protiv Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.