Lažni Vitalij Kličko razgovarao sa gradonačelnicima Berlina, Madrida i Beča 1Foto: EPA/ ROBERT GHEMENT

Osoba koja veoma liči na Vitalija Klička prevarila je gradonačelnike Berlina, Madrida i Beča pomoću „dipfejk“ tehnologije tokom video-poziva, prenose evropski mediji.

Oni su bili sigurni da putem video poziva razgovaraju sa prvim čovekom Kijeva Vitalijem Kličkom, ali su ubrzo shvatili da su prevareni.
Poslednji u nizu prevarenih je gradonačelnica Berlina Franciska Gifaj, koja je preko video-konferensing platforme Vebeks razgovarala sa osobom koja je ličina i zvučala kao njen kolega iz glavnog grada Ukrajine, ali je tobio neko drugi.

„Nije bilo znakova da video konferencijski poziv nije održan sa stvarnom osobom“, navodi se u saopštenju njene kancelarije.

Tek nakon petnaestak minuta, navodni gradonačelnik Kijeva je sa druge strane linije počeo da govori o problemu ukrajinskih izbeglica koje varaju nemačku državu i zatražio da ih pošalju nazad u Ukrajinu da bi išli u vojsku, Gifaj je postala sumnjičava.

Poziv je nakratko pauziran tokom i tada je kancelarija gradonačelnice zvala ukrajinskog ambasadora u Nemačkoj, koji je potvrdio da osoba sa kojom je razgovarala nije Kličko, piše Špigl.

„Nažalost, realnost je da se rat vodi svim sredstvima, uključujući i internet. Sve kako bi se digitalnim sredstvima podrilo poverenje i diskreditovali partneri i saveznici Ukrajine“, rekla je Gifej.

Interesantno je da je kancelarija gradonačelnika Madrida imala isti problem i da je slučaj prijavljen policiji.

Gradonačelnik Beča, Mihael Ludvig, prošle srede je na Tviteru objavio da je razgovarao sa penzionisanim bokserom iz Ukrajine.
Tvit je danas obrisan, a austrijski zvaničnici saopštili su da je Ludvig bio žrtva „ozbiljnog slučaja sajber kriminala“.

Šta je dipfejk

Dipfejk su lažni video snimci koji nastaju kada tehnologija nauči da vas oponaša. Koristi veštačku inteligenciju da zameni ili digitalno izmeni lice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.