Letonija i Estonija napustile međunarodni skup pošto Kina nije osudila napad Rusije na Ukrajinu 1Foto: Shutterstock

Letonija i Estonija su saopštile da su napustile skup zemalja Srednje i Istočne Evrope čiji je cilj jačanje saradnje sa Kinom, pošto je Peking odbio da osudi napad Rusije na Ukrajinu, javlja danas AP.

U skladu sa prioritetima spoljne i trgovinske politike, Letonija je odlučila da prekine učešće u okvirnoj saradnji zemalja Srednje i Istočne Erope sa Kinom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Rigi.

Poručeno je da će Letonija nastaviti da teži ka konstruktivnim i pragmatičnim odnosima sa Kinom, kao i posredstvom saradnje Evropske unije i Pekinga, na osnovu obostrane koristi, poštovanja međunarodnog prava, ljudskih prava i poretka zasnovanog na međunarodnim pravilima.

Estonija je saopštila da će nastaviti rad na konstruktivnim i pragmatičnim odnosima sa Kinom, što uključuje unapređenje odnosa EU i Pekinga, u skladu sa poretkom zasnovanom na međunarodnim pravilima i vrednostima ljudskih prava.

Kina je pokrenula saradnju sa 17 evropskih zemalja, uključujući Srbiju, radi izgradnje mostova, železničkih pruga, elektrana i drugih infrastrukturnih objekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.