Lideri evropskih država u Davosu: Ključno povećanje naoružanja za Evropu i Ukrajinu 1foto EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

Jačanje sistema naoružanja i naoružavanje Ukrajine od ključnog značaja tokom ruske invazije, složili su se lideri nekih evropskih zemalja i šef NATO-a danas na panelu za bezbednost u Evropi tokom sastanka Svetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu.

Holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren rekla je da Evropska unija može udružiti snage kako bi obezbedila složene sisteme naoružanja koji su Ukrajini potrebni.

Belgijski premijer Aleksander De Kru rekao je da je potrebno više koordinacije u odlučivanju o tome koji su sistemi naoružanja potrebni Evropskoj uniji kao dugoročni bezbednosni cilj.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je da je zajednička nabavka oružja važna dugoročno, ali da je od ključne važnosti da se sada pomogne Ukrajini.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je najbolji način podrške Ukrajini obezbedjivanje oružja, što saveznici čine na visokom nivou i ponovio da iako podržava Ukrajinu, NATO neće biti deo sukoba.

Otvarajući sednicu šef predsedničke administracije Ukrajine Andrij Jermak poručio je državama da ne moraju da vode rat ali ih pozvao da pomognu Kijevu da ga vodi.

On je predložio formiranje medjunarodne savetodavne radne grupe koja bi ponudila bezbednosne garancije Ukrajini, medju kojima su obezbedjivanje oružja, finansiranje obnove i odbrane, održavanje sankcija Rusiji i pridruživanje EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.