Litvanija u sredu uvodi dodatne mere protiv epidemije korona virusa 1Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Litvanija će zatvoriti većinu prodavnica od srede kako bi zaustavila širenje epidemije korona virusa, izjavila je danas premijerka Ingrida Simonite.

„Brojevi su zastrašujući i tužni, rizik je sada svuda“, rekla je ona na hitnom sastanku vlade, dva dana nakon što je njena vlada koalicionog desnog centra položila zakletvu.

Litvanija uspela je da kontroliše prvi talas epidemije korona virusa prošlog proleće bolje od mnogih zemalja Evropske unije (EU) čija je članica, ali je tu zemlju pogodio drugi talas sa velikim brojem zaraženih.

Ta baltička zemlja sa 2,8 miliona stanovnika danas je registrovala 2.849 novih slučajeva infekcije, dok su 24 osobe preminule. U Litvaniji je od početka epidemije umrlo 815 ljudi.

U toj zemlji već pet nedelja traje delimičan karantin sa zatvorenim barovima i restoranima. Do sada su prodavnice sa sekundarnom robom i frizerski saloni bili otvoreni.

Nove mere neće se odnositi na prodavnice sa prehrambenih proizvodima i apoteke.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.