Lokalne vojno-civilne vlasti regiona u Ukrajini pod kontrolom ruskih trupa zatražiće prijem u sastav Ruske Federacije 1Foto: EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Lokalne vojno-civilne vlasti regiona u Ukrajini koji su pod kontrolom ruskih trupa planiraju da posle referenduma o prisajedinjenju Rusiji danas zvanično zatraže od Kremlja da ih „kao posebne konstitutivne članice“ primi u sastav Ruske Federacije, javlja agencija TASS.

Prema izveštajima agencije, „ogromna većina ljudi“ u samoproglašenim republikama u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, kao i na području okupiranog Zaporožja i Hersona, „glasala je za pridruživanje Rusiji, a rezultati referenduma pokazuju veoma visok odziv“.

„Glasanje je održano od 23. do 27. septembra, a u prva četiri dana mobilne izborne komisije obilazile su škole, pozorišta i stambena naselja prikupljajući glasačke listiće od vrata do vrata iz bezbednosnih razloga zbog opasnosti od ukrajinskog granatiranja“, navodi TASS.

Poslednjeg dana referenduma birači su pozvani na posebna biračka mesta, a izbegli iz tih regiona mogli su da glasaju i u Rusiji, podseća TASS.

Agencija navodi da je u Hersonskoj oblasti registrovan 571.001 glasač ili 78,86% stanovništva, a u Zaporoškoj oblasti 541.093 ili 85,4% ukupnog broja potencijalnih glasača birača.

U LNR je prijavljena izlaznosti od 94,15%, a glasalo je 1.662.607 ljudi, dok je u DNR glasalo 2.131.207 ljudi, a izlaznost je bila 97,51%.

Prema konačnim rezultatima na koje se poziva TASS, u Hersonskoj oblasti se 87,05% glasača opredelilo za priključenje Rusiji (497.051), a 12,05% (68.832) se protivilo toj ideji.

U Zaporoškoj oblasti inicijativu je podržalo 93,11% birača (430.268), u DNR je 99,23 odsto biračkog tela reklo da bi za ujedinjenje sa Rusijom, a LNR 98,42 odsto izjasnilo se za prisajedinjenje Rusiji.

Agencija TASS navodi da je „vođa DNR Denis Pušilin već podneo zahtev ruskim vlastima“ tražeći da se ta samoproglašena repubika na teritoriji Ukrajine prisajedinjeni Rusiji „kao posebna konstitutivna članica“.

Čelnik LNR Leonid Pasečnik planira da to uradi kasnije danas, a TASS navodi da su i čelnici vojno-civilne administracije u Zaporoškoj i Heronskoj oblasti takođe najavili da će od ruskog predsednika Vladimir Putina tražiti da njihov region primi u sastav Ruske Federacije.

Agencija TASS podseća da su Sjedinjene Države, Evropska unija, Nemačka, Kanada i Japan već izjavili da neće priznati rezultate glasanja, a da su SAD pripremile nacrt rezolucije kojom se od Saveta bezbednosti UN traži da osudi referendume.

Vašington očekuje da će nacrt biti stavljen na glasanje kasnije ove ili početkom sledeće nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.