londonFoto: EPA-EFE/NEIL HALL

Operater koji upravlja londonskim javnim prevozom saopštio je danas da smatra neprihvatljivim prisustvo reklama koje promovišu Katar kao turističku destinaciju ili promovišu Svetsko prvenstvo u toj zemlji, zbog zakonodavstva o zajednici LGBT.

„Uoči Svetskog fudbalskog prvenstva dali smo našim partnerima za oglašavanje dodatne smernice o tome koje reklame smatramo prihvatljivim tokom takmičenja“, rekao je neimenovani portparol operatera.

Londonska kompanija od 2019. godine proučava od slučaja do slučaja reklame iz zemalja koje je Međunarodna asocijacija zajednice LGBT (ILGA) označila kao zemlje gde se osuđuju homoseksualnih odnosi i gde postoji i smrtna kazna.

Na spisku te asocijacije se nalazi Katar, kao jedna od 11 zemalja među kojima su i Saudijska Arabija, Iran, Sudan i Avganistan.

Londonski operater smatra neprihvatljivim reklame koje prikazuju Katar kao poželjnu turističku destinaciju, kao i reklame u kojima se ohrabruju ljudi da prisustvuju utakmicama Mundijala.

Katar je na meti kritika zbog pitanja ljudskih prava, posebno prema zajednici LGBT. Iako su katarske vlasti saopštile da je svako dobrodošao bez diskriminacije, u toj zemlji se homoseksualnost smatra nezakonitom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.