Lovci poginuli u minskom polju 1Foto: Pixabay/Dongpung

Dvojica lovaca poginula su jutros na području Zavidovića kada su u minskom polju, zaostalom iz ratnih sukoba tokom 90-ih godina prošlog veka, aktivirali protivpešadijsku minu (PROM-1P), javili su sarajevski mediji.

Lovci M.A. i E.K. su, kako se pretpostavlja, jutros oko sedam sati ušli na minski obeleženu površinu i aktivirali protivpešadijsku rasprskavajuću odskočnu minu.

Njihova tela su iz minskog polja izvukli demineri tima Federalne uprave civilne zaštite oko 9:45 sati, potvrdila je za N1 portparolka MUP Aldina Ahmić.

Prema saznanjima Dnevnog avaza, prvi lovac nađen je sedamdesetak metara „u dubini minski rizične površine“, a pretragom terena, na 30 metara od mesta eksplozije nađeno je i telo njegovog kolege, druge žrtva iste mine.

Očekuje se da će posle uviđaja policije i kantonalnog tužioca biti poznato više detalja o ovoj nesreći.

Prema zvaničnim podacima iz 2020. godine, lokacije kontaminirane minama i eksplozivnim sredstvima zaostalim iz rata utiču na sigurnost oko 825.000 ljudi ili 22.68 odstoukupnog broja stanovnika u BiH. Od toga je direktno ugroženo 120.760 ili oko 3.32 odsto stanovnika BiH.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.