Foto: N1

Lukač je za Novosti naveo da je na tom slučaju izgubljeno deset meseci i da se mnogo više moglo uraditi da je istraga vođena bez pritisaka i bez morbidnih dešavanja, što na kraju nije dovelo do utvrđivanja istine.

Prema njegovim rečima, rasvetlavanje slučaja Dragičević je pitanje za Tužilaštvo, kome MUP Republike Srpske stoji na raspolaganju. „Pozdravljam svako rešenje s ciljem pronalaženja pravog i adekvatnog načina da se taj slučaj u potpunosti reši“, rekao je Lukač.

Na pitanje zašto su građani koji traže pravdu rasterivani iz crkvene porte ili sa trga i da li se time krši pravo na protest garantovano Ustavom RS, Lukač je odgovorio da policija svoja ovlašćenja koristi u skladu sa zakonom i Ustavom i mora da reaguje ako se ugrožavaju drugi građani, blokira saobraćaj, sprečava održavanje koncerata i slično.

Niko nije zabranio okupljanje u crkvenoj porti, a reagovalo se kada su tu uzvikivane određene pretnje i parole, rekao je Lukač. Kada je reč o saradnji sa Obaveštajno-bezbednosnom agencijom (OBA) BiH, Lukač kaže da ona postoji, ali da nije prisna i da samim tim nije previše zadovoljan.

Saradnja je na korektnom nivou, ali oni mogu više i imaju mnogo više, ali ne znam iz kojih razloga ne dele podatke o povratnicima sa stranih ratišta iz Sirije i Iraka, rekao je Lukač.

Odgovarajući na pitanje da li OBA zaista prisluškuje zvaničnike Republike Srpske i Srbije, Lukač je rekao da se MUP Srpske ne bavi praćenjem i prisluškivanjem drugih agencija. Govoreći o saradnji sa Srbijom i Crnom Gorom u rasvetljavanju mafijaških ubistava koja potresaju region, Lukač je naglasio da je saradnja dobra i svakodnevna.

U RS nema registrovanih klanova koji se time bave. Poznati su klanovi iz regiona koji vode svoje obračune u kojima je bilo više od 30 ubistava. I mi smo imali ubistva nekoliko ljudi za koje se znalo da su imali veze s tim klanovima. Jedino dobro u svemu tome jeste to što ta ubistva nemaju veze sa politikom, rekao je ministar MUP RS.

Povezani tekstovi