Lukašenko pomilovao devojku novinara uhapšenog nakon što je njegov avion preusmeren u Belorusiju 1Foto: EPA-EFE/VLADIMIR ASTAPKOVICH/SPUTNIK

Predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko pomilovao je Sofiju Sapega, devojku novinara-disidenta Ramana Prataševiča koji je uhapšen 2021. godine, pošto je putnički avion kojim je on leteo iz Grčke u Litvaniju preusmeren u Belorusiju, izvestio je danas guverner ruskog grada Primorsk.

Lukašenko je potpisao dekret o oslobađanju Sapage, napisao je guverner Oleg Kožemjako na Telegramu i dodao da su njeni roditelji tražili od Lukašenka da bude milostiv nakon što je ona prošle godine osuđena na šest godina zatvora. Sapega je dosad čekala na prebacivanje u zatvor u rodnu Rusiju.

Njen momak Raman Prataševič je prošlog meseca osuđen na osam godina zatvora nakon što je sa Sapagom uhapšen u maju 2021. godine na veoma dramatičan način – beloruski kontrolori letenja naredili su avionu Rajanera, u kojem su se nalazili njih dvoje, da sleti u Minsk, tobož zbog postavljene bombe u letelici. Eksploziv nije nađen, ali su Prataševič i njegova devojka uhapšeni.

Pratešavič je građanin Belorusije koji je neko vreme živeo u egzilu, a njegov Telegram kanal Neksta široko su koristili učesnici masovnih protesta protiv Lukašenka 2020. godine koje je on surovo ugušio.

Neki zapadni političari su način na koji je Prataševič uhapšen opisali kao državno-sponzorisanu otmicu, i zbog ovog slučaja deo zapadnih zemalja uveo je sankcije Belorusiji, a zabranio je i da njihovi putnički avioni koriste vazdušne koridore preko Belorusije.

Tri dana pošto je Sapega osuđena zbog navodnog podstrekavanja mržnje na društvenim mrežama i ilegalnog skupljanja ličnih podataka, pojavila se poruka na Telegram kanalu, navodno Prataševičevom, kroz koju se on distancirao od Sapege. Navodno, njih dvoje su se razdvojili dugo pre hapšenja, i on se venčao sa drugom ženom.

Agencija AP nije uspela da iz nezavisnih izvora proveri da li je Prataševič slobodnom voljom napisao tu poruku i da li je ona istinita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari