Mađarska neće popustiti pred ultimatumom EPP-a 1Foto: EPA-EFE/ARIS OIKONOMOU / POOL

„Postoji jedna stvar koja je važnija od partijske discipline, a to je odbrana evropskih hrišćanskih vrednosti i zaustavljanje imigracije. Pred takvim stvarima ne popuštamo“, izjavio je portparol mađarske vlade Zoltan Kovač.

Veber, član nemačke Hrišćansko-socijalne unije (CSU) i kandidat EPP-a za predsednika Evropske komisije, izjavio je da Orbanu i njegovoj stranci Fides daje još jednu šansu, ali je dodao da traži razjašnjenja i da Orban mora da ispuni određene uslove, među kojima da prestane kampanju protiv EU.

Prema njegovim rečima, Orban takođe treba da se izvini i drugim strankama u EPP-u.

Ukupno 12 stranaka članica EPP-a zvanično je zatražilo isključenje ili suspenziju populističkog mađarskog premijera i njegove stranke Fides iz evropske stranke. O tom pitanju će se odlučivati na sastanku 20. marta u Briselu.

Orban je nedavno krenuo u žestoku kampanju protiv predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera koji je takođe član EPP-a.

U organizaciji Orbanove vlade, u Mađarskoj su lepljeni uvredljivi plakati sa slikom Junkera i mađarsko-američkog miljardera jevrejskog porekla Džordža Soroša, koje je Orban optužio da podstiču masovne migracije.