Maduro prekinuo diplomatske odnose sa Kolumbijom 1Foto: Beta

Maduro je naložio diplomatama Kolumbije da napuste Venecuelu u roku od 24 časa.

On je ovo izjavio dok je opozicioni vođa Huan Gvaido danas pokušao da unese međunarodnu humanitarnu pomoć u Venecuelu iz Kukute, gradu u Kolumbiji na granici sa Venecuelom.

Maduro odbacuje da postoji humanitarna kriza i kaže da je Gvaido marioneta Sjedinjenih Država koje žele da kolonizuju Venecuelu i koriste njenu naftu.

Gvaido je tokom dana imao više javnih pojavljivanja pored predsednika Kolumbije Ivana Dukea, kritičara Madura i bliskog saveznika SAD.

Maduro je tražio odobrenje od okupljene mase svojih vernih pristalica koji su izašli na ulice u Karakasu.

„Rešio sam da prekinem političke i diplomatske odnose sa fašističkom vladom Kolumbije čiji ambasador i konzuli imaju 24 šasa da napuste Venecuelu. Napolje oligarsi“, rekao je Maduro svojim pristalicama od kojih su mnogi nosili crvene majice, boje socijalističke partije Venecuele.

Maduro je izašao na binu igrajući sa svojom suprugom.

On je rekao da nikad neće da se preda i da će braniti nezavisnost Venecuele svojim životom ako bude potrebno.

Jedan očevidac rekao je da su pripadnici nacionalne garde Venecuele, koji deluju po naređenju Madura, zapalili kamione sa humanitarnom pomoći kada su prešli na teritoriju Venecuele iz Kolumbije.

Venecuelanci su jurnuli da spasu kutije hrane i lekova iz zapaljenih kamiona zaustavljenih na mostu prema Kolumbiji.

Maduro je obećao da će blokirati sve isporuke pomoći smatrajući da je to uvod u stranu vojnu intervenciju.

Madurova vlada je u petak naredila zatvaranje granice u državi Tahira koja se graniči sa Kukutom, u Kolumbiji.

Jedanaest vojnika i dva policajca dezertirala su danas i prešli u Kolumbiju u Kukuti, gde su rasle tenzije na granici zatvorenoj zbog humanitarne pomoći, javila je kolumbijska služba za migracije.

Jedan od vojnika predstavio se kao major Hugo Para.

Pre mesec dana opozicioni vodja Huan Gvaido, predsednik parlamenta proglasio se privremenim predsednikom zemlje i obećao da će svrgnuti Madura i održati nove izbore da se vrati demokratija.