Magazin Tajm prodat korporaciji Meredit 1Foto: EPA / ZOLTAN BALOGH

Ugledni njujorški magazin Tajm prodat je korporaciji Meredit iz Alabame na osnovu ugovora vrednog 2,8 milijardi dolara.

Ono što je ključno u ovome jeste da su 650 miliona dolara za kupovinu dala braća Koh, politički konzervativci iz Teksasa, vlasnici naftne kompanije Koh industris, druge najveće privatne kompanije u Americi, prenosi agencija AP.

Iz kompanije Meredit pozdravljen je ovaj „transformativni dogovor“ koji će izvući magazin iz finansijskih nedaća.

Međutim, korporacija Meredit u nastojanju da smanji značaj porekla finansija ističe da su braća Koh obezbedila finansije, ali da neće sedeti u odboru niti uticati na uređivačku politiku.

Braća Koh su potrošila milione dolara na neprofitne organizacije i političke kampanje koje negiraju klimatske promene, a prema oceni britanskog Gardijana, Kohovi kupuju Tajm kako bi imali „megafon za širenje svojih naučno neutemeljenih ideja“. Dobar deo javnosti je vest o kupovini Tajma podstakla na pitanja da li je interes braće Koh političke prirode, piše Gardijan.

Dogovor koji su jednoglasno odobrili upravni odbori obe kompanije predstavlja „državni udar“ za Meredit, koja je imala neuspešne razgovore o kupovini Tajma početkom godine i 2013, smatraju upućeni.

Kada se udruže Meredit i Tajm, to znači i spajanje čitalačke publike koja će brojati 135 miliona ljudi i zbirni promet od skoro 60 miliona dolara, navode upućeni. Dogovor će, takođe, povećati broj milenijalaca među čitaocima i stvoriti digitalni medijski biznis sa 170 miliona mesečnih poseta u SAD i više od deset milijardi godišnjih video klipova. Meredit će platiti 18,50 dolara po deonici u gotovini za gotovo 100 miliona neizmirenih akcija Tajma.

Izvršni direktor Tajma Stiven Lejs ocenio je ovaj posao kao „sjajnu transformacionu i finansijsku mogućnost za rast“ dva udružena giganta.

U kombinaciji, kompanije su prošle godine ostvarile prihod od 4,8 milijardi dolara. Meredith očekuje da c´e u prve dve godine poslovanja uštedeti do 500 miliona dolara u troškovima i planira da „do 2020. agresivno isplati dug „.

John Fahei, predsednik časopisa, rekao je da je prodaja u najboljem interesu kompanije i njenih akcionara, naglašavajuc´i da cena predstavlja premiju od 46 odsto u donosu na nivo na kom su akcije te medijske kuće zakldanasne 15. novembra, dan pre postizanja dogovora, prenosi BBC.

Iako Tajm u proteklih nekoliko godina ima ozbiljnih finansijskih problema i dalje ima značajan kulturni uticaj. Kao primer jeste Tajmov izbor ličnosti godine, tradicija stara 90 godina. Svake godine Tajm bira ličnost godine koja se istakla po nečemu u tekućoj godini. Među nosiocima ove Tajmove „titule“ bili su aktuelni američki predsednik, kraljica Elizabeta, Angela Merkel, papa Jovan Pavle Drugi, Mahatma Gandi, ali i kontroverzne ličnosti poput Jozefa Staljina i Adolfa Hitlera. Ovogodišnja odluka o ličnosti godine još nije doneta, ali je predsednik SAD Donald Tramp na svom Tviter nalogu napisao da očekuje da i ove godine ponese tu titulu, što je magazin osporio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.