Makedonija: U parlamentu finalna sednica o ustavnim izmenama 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

 

Za dnevni red je glasalo ukupno 78 poslanika, a za izglasavanje sva četiri amandmana kojim se menja ime države i potvrjuje makedonski nacionalni identitet potrebna je dvotrećinska većina od 80 glasova.

Sednici ne prisustvuju poslanici koalicije oko opozicione VMRO DPMNE, koja je danas podržala proteste protiv ustavnih izmena u organizaciji udruženja „Makedonija blokira“ i „Tvrdokorni“, koji se istovremeno održavaju ispred parlmenta, i pozvala pristalice da im se pridruže.

Premijer Makedonije Zoran Zaev je pozvao poslanike da podrže ustavne amadmane, jer to znači punopravno članstvo u NATO za manje od godinu dana i otvara realnu mogućnost da ova zemlja u junu otvori pregovore sa EU i da ih završi do 2025.

„Hajde da se izdignemo iznad podela i da gledamo kako se naša zastava vije u Briselu… Svaki glas za je glas za punopravno članstvo u NATO i stavlja je u porodicu EU, a svaki glas protiv je glas za izolaciju i nove krize“, rekao je Zaev.

On je ponovio da Dogovor sa Grčkom i ustavne izmene koje je predložila makedonska vlada garantuju makedonski jezik i identitet. „Imam kristalnu i nedvosmoslenu potvrdu makedonskog identiteta. Grčka više ne osprava naše pravo na samopredeljenje“, istakao je Zaev.

Poslanik i generalni sektretar vladajuće SDSM Aleksandar Kiracovski je pre podne rekao da vladajuća koalicija ima potrebnu dvotrećinsku većinu za usvajanje ustavnih amandmana i da bi komletan proces ustavnih izmena trebalo da bude završen do petka.

Makedonski parlament je 19. oktobra počeo proces izmena Ustava podrškom 80 poslanika predlogu Vlade. Ta dvotrećinska većina je obezbedjena glasovima osam poslanika opozicione VMRO DPMNE koji su zbog toga izbačeni iz stranke.

Posle te prve faze u drugoj fazi su poslanici natpolovičnom većinom „utvrdili“ nacrt amandmana koje je predložila Vlada, posle čega je usledila petodnevna javna rasprava.

U ovoj poslednjoj, trećoj fazi procesa, ponovo će biti potrebna dvotrećinska većina od 80 poslanika za finalno usvajanje ustavnih izmena u skladu sa Dogovorom s Grčkom, čija je primena uslov za prijem Makedonije u NATO i početak pregovora o članstvu u EU.