Makedonsko tužilaštvo traži snimke s crnogorske granice 1Makedonija Foto:vikipedia

To je rekla novopostavljena tužiteljka za organizovani krminial Vilma Ruskoska, pošto je preuzela rukovođenje tim odeljenjem državnog tužilaštva. U tužilaštvu kažu da su izdali naredbu policiji da intenzivno radi na otkrivanju ljudi koji su pomogli bekstvo bivšeg premijera koji je osuđen na dvogodišnju zavorsku kaznu i protiv koga se vode još četitri sudska postupka.

Makedonsko ministarstvo pravde priprema dokumente za zahtev za isporučivanje Gruevskog iz Mađarske, koji će se, pošto dve zemlje nemaju bilaterani sporazum o ekstradiciji, praviti na osnovu međudržavnog dogovora za pravnu pomoć potpisanog u vreme bivše Jugoslavije preko evropskih konvencija za ekstradiciju.

Iz Ministarstva spoljnih poslova saopšteno je da je državni sekretar Viktor Dimovski predao protestnu notu ambasadoru Mađarske u Skoplju Laslu Duksu povodom informacija o bekstvu Gruevskog i učešću mađarskih diplomata. Makedonska strana izražava nadu da će Mađarska postupiti u duhu dobrih bilateralnih odnosa, kao evropskih vrednosti i principa vladavine prava, kaže se u saopštenju.