Foto: Beta/ TF1 via AP

Makron, koji se nalazi u trodnevnoj poseti Egiptu, najmnogoljudnijoj arapskoj zemlji, rekao je pre razgovora da je želeo da „vodi iskreni dijalog o temi javnih sloboda i ljudskih prava“, o čemu je bilo govora i tokom prethodnih susreta s egipatskim zvaničnicima.

Francuska sebe smatra postojbinom ljudskih prava a njene vlasti su se našle pod pritiskom organizacija i aktivista da pokrenu to pitanje sa el-Sisijem. El-Sisi je 2013. bio na čelu vojnog udara kojim je zbačen demokratski izabrani islamistički predsednik Mohamed Morsi.

Egipatske vlasti su od tada zatvorile hiljade ljudi, većinom islamista ali i određen broj poznatih sekularnih aktivista od kojih su mnogi stajali iza pobune u kojoj je 2011. srušen dugogodišnji lider Hosni Mubarak. Egipat je takođe optuživan i za arbitrarna hapšenja, nestanke i mučenje, a većina nezavisnih medija je ućutkana.

Vlasti u Kairu tvrde da se bore protiv terorizma i da pokušavaju da povrate stabilnost posle godina nemira.

Makron je rekao da je zatvoreno previše običnih ljudi „koji ne prete stabilnosti vlasti“.

„To je oblast na koju ću se i dalje fokusirati. Tokom ovog puta ću biti otvoreniji“, rekao je Makron novinarima sinoć, i dodao da je bolje postupanje prema političkim protivnicima u interesu samog el-Sisija i Egipta.

Francuski lider je izjavio da je trenutni obračun s protivnicima gori od onih iz vremena Mubaraka.

On je najavio i da će sa egipatskim liderom razgovarati i o određenim osobama.

Makron je, međutim, odbacio mogućnost da ljudska prava stanu na put prodaji oružja Egiptu, rekavši da je reč o „dve nepovezane stvari“.

Povezani tekstovi