Francuski predsednik Emanuel Makron Foto: EPA_EFE_JULIEN_WARNAND

Društvenim mrežama proširio se video-snimak na kojem muškarac s policijskim šlemom zajedno sa drugim policajcima udara učesnike tradicionalnog majskog protesta francuskih sindikata. Kasnije je utvrđeno da je na snimku Aleksander Benal, član osoblja Makronovog kabineta.

Agencija AFP navodi da je „jedan od najviših službenika za bezbednost Emanuela Makrona bio u centru potencijalno štetnog skandala za francuskog predsednika, nakon što je snimljen da udara demonstranta“.

„Benalu je dozvoljeno da prisustvuje protestu kao posmatrač. Očigledno je preterao. Šef osoblja odmah mu je izrekao suspenziju od 15 dana kao kaznu za neprihvatljivo ponašanje“, izjavio je Makronov portparol Bruno Rože-Peti. Pozivajući se na sudske izvore, agencija Rojters navodi da je tužlaštvo, nakon što se saznalo za incident, danas
pokrenulo istragu. Nekoliko opozicionih čelnika kritikovalo je kaznu Benalu, smatrajući je preblagom, uz poruke Makronu da se što pre oglasi i prokomentariše incident.

Opozicionari video-snimak nazivaju „šokantnim“, uz ocenu da se „stiče utisak da su Makronovi ljudi iznad zakona“. Nakon petnaestodnevne suspenzije Benal je vraćen u službu, a agencija Rojters navodi kako se na više fotografija vidi
„zajedno sa Makronom na javnim događajima“.