Makronova stranka zvanično promenila ime u Preporod 1foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Republika u pokretu (LREM), stranka francuskog predsednika Emanuela Makrona zvanično je promenila ime u Preporod.

Formirana samo godinu dana pre njegovog izbora za predsednika 2017. godine, instrument za reizbor 2022, Makronova stranka nastoji da se revitalizuje i spremi za predsedničke izbore 2027. kada on više neće moći da se kandiduje za treći mandat.

Aktivisti su se okupili u subotu u Luvru u Parizu, nekoliko metara od piramide gde je Makron kao najmladji predsednik Francuske proslavio svoju prvu pobedu 2017. godine.

„Bez jedinstva ekstremisti će pobediti“, upozorio je juče Makron, sada počasni predsednik partije Preporod.

On je izabran za drugi mandat u maju, pobedivši kandidatkinju ekstremne desnice Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen koja je osvojila 41 odsto glasova. To je bilo 2,6 miliona glasova više nego što je dobila kada je takodje s Makronom ušla u drugi krug izbora 2017. godine.

Na parlamentarnim izborima u junu, sveže reizabran predsednik izgubio je apsolutnu većinu u Skupštini dok je stranka Marin Le Pen Nacionalno okupljanje osvojila rekordnih 89 mesta.

Na čelu nove stranke Preporod je 37-ogodišnji Stefan Sežurne (Stephane Sejourne), bivši Makronov saradnik i predsednik partijske grupe Preporod u Evropskom parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.