Male šanse da se u Hrvatskoj zabrani abortus 1Podrška Mireli Čavajdi Foto: prinscreen / Dora Kršul @dorakrsul TW

Evropom se širi talas strepnje izazvan odlukom američkog Vrhovnog suda o zabrani pobačaja, oa se i u Hrvatskoj sve glasnije postavlja pitanje može li Ustavni sud krenuti putem američkog Vrhovnog suda i takođe primijeniti svoje mišljenje zauzeto 2017. prema kojem je pravo žena na prekid trudnoće utemeljeno na vrednostima hrvatskog Ustava.

Niko nema staklenu kuglu u koji bi vidio što budućnost nosi, ali malo je verojatno da bi hrvatski Ustavni sud mogao krenuti putem američkog Vrhovnog suda, piše Jutarnji list.

Pogotovo je mala verovatnoća da tim putem krene sadašnji saziv od 13 sudaca Ustavnog suda koji je 2017. i doneo odluku kojom se odbija zahtev niza katoličkih aktivista i udruženja za zabranu pobačaja, kazalo je više ustavno pravnih stručnjaka.

U Hrvatskoj je početkom maja veliku buru izazvala odluka više bolnica da Mireli Čavajdi ne dozvole pobačaj, iako je kod fetusa konstatovan tumor koji je ugrožavao i život bebe i majke.

Građani Hrvatske su na ulicama više gradova tada podržali Čavajdu, a taj je slučaj aktuelizovao priču o prigovoru savestina koji se poziva dobar deo akušera koji odbijaju da rade abortuse u toj zemlji

Trudnica, kojoj u Hrvatskoj nije omogućen prekid trudnoće, na kraju će ipak otići u Sloveniju da to uradi nakon mesec dana razvlačenja po hrvtaskim bolnicama.

Čavajda se obratila pismom javnosti.

Vrhovni sud SAD-a u petak je poništio presudu iz 1973. kojom je pobačaj legaliziran u cijeloj zemlji, što je odluka o pitanju koje izaziva jedne od najogorčenijih podjela u američkom političkom životu, podseća Jutarnji.

Sud u kojemu dominiraju konzervativci poništio je povijesnu odluku u slučaju „Roe protiv Wadea“ iz 1973. koja je zajamčila pravo žene na pobačaj u cijelom SAD-u.

Vrhovni je sud odlučio da sada pojedine savezne države mogu ograničiti ili zabraniti pobačaj.

Američki predsednik Džo Bajden, katolik, osudio je presudu, nazvavši je „tužnim danom“ za Ameriku, a konzervativce suda „ekstremnima“.

Jutarnji je ranije preneo i da je Vatikan pozdravio odluku Vrhovnog suda SAD.

Čavajda i prigovor savesti

U Hrvatskoj je početkom maja veliku buru izazvala odluka više bolnica da Mireli Čavajdi ne dozvole pobačaj, iako je kod fetusa konstatovan tumor koji je ugrožavao i život bebe i majke.

Građani Hrvatske su na ulicama više gradova tada podržali Čavajdu, a taj je slučaj aktuelizovao priču o prigovoru savestina koji se poziva dobar deo akušera koji odbijaju da rade abortuse u toj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari