Marković (DPS): Zakon o slobodi veroispovesti uticao na pad podrške DPS-u, slede kadrovske promene 1Foto: Beta/Vlada Crne Gore

Premijer Crne Gore i nosilac liste Demokratske partije socijalista Duško Marković kazao je da je Zakon o slobodi veroispovesti značajno uticao na pad podrške DPS-u na parlamentarnim izborima i najavio kadrovske promene u stranci.

Marković je za Televiziju Crne Gore rekao da je DPS krenula u donošenje tog zakona sa najboljim namerama, kako bi se rešilo još jedno otvoreno pitanje, jer su imali nameru da urede slobodu veroispovesti i jednak pravni položaj verskih zajednica.dj

„Upozoreni smo da nije pametno u izbornoj godini donositi ovako teške zakone, ali smo smatrali da ne treba da se nasleđeni problemi prenose na sledeću Vladu. Taj zakon je samo nepravedan zato što je ukidao monopol Srpskoj pravoslavnoj crkvi“, rekao je Marković.

Marković je rekao da je SPC bio ključni politički akter koji se nije samo borio protiv zakona, već se umešala u izborni proces i formiranje opozicione liste.

„Imali smo neprimerenu situaciju, dosad neviđenu u svetu. Pokrenuta je institucionalna, medijska kampanja tim strukturama u Crnoj Gori i imali smo litije koje su trajale punih osam meseci. SPC je svoje sveštenike uključila u izbornu kampanju, pretnje, proklinjanje glasača DPS-a, bacanje kletve na pokoljenja onih koji bi glasali za ovaj zakon. Neviđeni ambijent, atak na slobodnu volju građana i jedino što je bilo demokratski u ovom procesu je dan izbora u kom je izlaznost bila velika“, naglasio je Marković.

On je istakao i da je njegova partija potvrdila demokratski kapacitet priznanjem izbornih rezultata, te da je na taj način potvrđeno da su netačne tvrdnje oponenata da DPS ne može izgubiti izbore u demokratskom ambijentu, već da će svim silama braniti vlast.

Marković je rekao da nije očekivao da će se ovako manipulisati ovim zakonom i da je veliki broj građana poverovao u navode SPC-a što se odrazilo na izborni rezultat.

„Mi smo bili u jednom trenutku zatečeni. Znali smo da će SPC biti protiv zakona, vodio se dijalog sa rukovodstvom Mitropolije crnogorsko-primorske, da ih ubedimo da nema skrivene namere, već potreba države da sredi odnose sa Crkvom, ali nažalost širi interesi su bili iznad nacionalnog i državnog“, dodao je on.

Marković je istakao da je DPS već više godina u toku izbornog procesa pod stalnim udarom kreiranja novih afera.

„Moram reći da mi nismo nalazili najbolje odgovore na te propagandne napade. Slažem se sa svim da su te afere umanjile naš ugled, narušile politički rejting i sigurno se jedan broj glasača okrenuo protiv nas“, istakao je Marković.

On je rekao da je bilo grešaka u kadrovskoj politici, da su one bile bolne, ali da ne mogu umanjiti značaj i kvalitet ogromnog broja profesionalaca i stručnih ljudi u državnoj administraciji koji su, kako kaže, doprineli modernoj i evropskoj Crnoj Gori.

Najavio je i kadrovske promene u partiji koje će uslediti nakon kompletne analize izbornih rezultata. One su, kako je rekao, predviđene statutarnim dokumentima.

„Mi uživamo veliku podršku građana, ali ovaj je rezultat ispod naših očekivanja i zbog toga su kadrovske promene potrebne. Ne mislim da je to samo ključno pitanje stranke, mi ćemo kao opoziciona stranka imati priliku da drugačije delujemo, da etičke karakteristike partije budu izraženije“, dodao je Marković.

On je istakao da je cilj politike DPS-a da se vrate na vlast već na sledećim izborima.

Marković je rekao da bilo dobro da Crna Gora što pre dobije novi parlament i Vladu, ali da tek treba da se vidi demokratski kapacitet nove vlasti.

On očekuje dobru saradnju nove vlasti sa predsednikom države Milom Đukanvićem.

„Nova vlada i predsednik države moraju da sarađuju. Stav predsednika Đukanovića je da nema nameru da opstruira rad nove Vlade, već da doprinosi njenoj funkcionalnosti i efikasnosti. Verujem i da će nova Vlada obezbediti kvalitetnu saradnju sa predsednikom države. Insistiranje na njegovoj smeni su histerični zahtevi“, naglasio je Marković.

On je savetovao političkim protivnicima da ne licitiraju sa političkom moći Đukanovića, ocenivši da je ona „nesporna“.

DPS je na izborima osvojila 30 mandata i pojedinačno je najača stranka, ali nema većinu za formiranje vlade. U toku su pregovori tri koalicije koje su osvojile ukupno 41 mandat oko formiranja nove vlade.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Marković (DPS): Zakon o slobodi veroispovesti uticao na pad podrške DPS-u, slede kadrovske promene”

    • Hahahahahaha…pa kod tebe ih ima tušta i tma i što je najgore kao slepci izvršavaju naredbe jožine službe i srblje drže u jednom vidu poluropstva jer ne postoji bolji izraz za opis sadašnjeg stanja u Srbiji a u Banatu posebno.

  1. Ko ih ne zna rekao bi kako su nevini. Posle ovakve price prvog tebe trebaju smeniti u partiji.

  2. Bili ste bahati i mislili kako možete da radite šta god hoćete, i to ste i platili. A kadrovske promene su vam zagarantovane – pola članstva će vam preleteti kod pobednika.

    • Preletači se lako rešavaju. Ko hoće da postane član ide prvo na poligraf o svom trošku.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.