ukrajina tenkFoto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Naglo povećanje broja poginulih ruskih vojnika otkrilo je vojnu taktiku Moskve, koja šalje loše obučene vojnike, uključujući zarobljenike, u istočnu Ukrajinu da zamene bolje jedinice, piše Njujork tajms nakon razgovora sa američkim i drugim zapadnim zvaničnicima.

Broj poginulih i ranjenih ruskih vojnika na ukrajinskom ratištu približava se 200.000, piše taj američki politički dnevnik, tvrdeći da je izuzetno teško proceniti broj poginulih u ratu.

Ruski zvanični izvori povremeno objavljuju broj mrtvih i ranjenih, ali se smatra da je ova cifra znatno potcenjena.

Opet, krvoproliće koje se trenutno odvija na istoku Ukrajine, oko grada Bahmuta, koje se vodi, po rečima upućenih, kao „divljačka” bitka i oko grada Soledara, uveliko povećava već strašne brojke mrtvih u Ukrajini.

Ali Moskva je, izgleda, dovoljno očajna da dobije ozbiljniju bitku na terenu i smatra Bahmuta ključem za osvajanje Donbasa.

Čuvajući bolje vojnike za kasnije borbe i potencijalnu prolećnu ofanzivu o kojoj se naširoko raspravlja, Moskva je poslala zarobljenike i manje dobro obučene jedinice u ukrajinske topove i mitraljeze, piše Jutarnji list.

Ruski analitičari su uvereni da ljudski gubici neće pokolebati ruskog predsednika Vladimira Putina u postizanju njegovih ratnih ciljeva.

Bez ozbiljnog političkog protivljenja kod kuće, Putin je već predstavio rat u Ukrajini kao novi Drugi svetski rat, a u tom ratu je, prema zvaničnim proračunima, stradalo čak osam miliona sovjetskih vojnika.

Staljin je takođe slao u rat zatvorenike i društvene grupe koje je smatrao građanima drugog reda.

Osim toga, za razliku od vlade u Kijevu, Putin može priuštiti stotine hiljada žrtava, iako to rizikuje da naruši političku podršku koju trenutno ima za rat.

Ukrajini nedostaje manevarski prostor

Ukrajina nema toliki manevarski prostor.

Broj žrtava na ukrajinskoj strani takođe nije lako proceniti.

Kijev ne želi da objavi ovu informaciju, navodi Njujork tajms.

Oko Bahmuta svakodnevno gine mnogo Ukrajinaca, a na ukrajinskoj strani su i slabije obučeni borci u prvim linijama.

U najnovijoj proceni ljudskih gubitaka u Ukrajini, administracija predsednika Džoa Bajdena u novembru je saopštila da je u ratu ubijeno i ranjeno više od 100.000 vojnika sa obe strane.

Privatno su rekli da je brojka bliža 120.000 mrtvih.

Američki general Mark A. Majli je ovo ponovio prošlog meseca na konferenciji za novinare u Nemačkoj.

„Rekao bih da su ratni gubici sada znatno premašili cifru od 100.000. S tim što ruski gubici obuhvataju i redovnu vojsku i plaćenike iz kompanije Vagner“, rekao je tada Majli.

Na sastancima visokih vojnih i odbrambenih zvaničnika zemalja članica NATO prošlog meseca komentarisano je da su borbe u Donbasu poput „mlina za meso“.

General Eirik Kristofersen, šef norveške vojske, izjavio je krajem januara na norveškoj televiziji da se procenjuje da je poginulo i ranjeno 180.000 ruskih vojnika, a na ukrajinskoj strani da je poginulo 100.000 vojnika i 30.000 civila.

Na pitanje Njujork tajmsa da prokomentariše izjavu, generalov portparol je rekao da se „mnogo toga ne zna o broju žrtava” i da „trenutno niko nema dobar pregled situacije”.

„Realnost bi mogla biti i bolja i gora od toga“, objasnio je on.

Ove nedelje američki zvaničnici pominju da je broj u ruskom slučaju bliži 200.000.

Ovo je osam puta više za samo 11 meseci sukoba od američkih žrtava u 20 godina rata u Avganistanu.

Brojke koje navode zvaničnici zasnivaju se na satelitskim snimcima, presretnutim komunikacijama, društvenim mrežama, medijskim izveštajima i zvaničnim saopštenjima državnih organa.

Međutim, zbog nepouzdanosti, čak i unutar američkih institucija, brojke veoma variraju, podseća dnevnik.

Sve manje ključnih zaliha za ruske borce

„Divljčke borbe“, kako je jedan američki vojni zvaničnik opisao okršaj oko Bahmuta, svakodnevno povećava te brojke.

Svakog dana na tom području se dešavaju hiljade artiljerijskih i kontraudara.

Američki zvaničnici kažu da je kompanija Vagner regrutovala oko 50.000 vojnika za rat u Ukrajini.

Hiljade osuđenika je već umrlo, a prema mišljenju američkih stručnjaka, takav gubitak života ne opravdava strateški značaj Bahmuta za Rusiju.

Kolin H. Kal, pomoćnik američkog sekretara za odbranu, smatra da se Rusija bori sa nizom logističkih i taktičkih pitanja.

„Ponestaje im ključnih zaliha – artiljerije, municije i slično – pa šalju zatvorenike kao zamenu na mesta kao što su Bahmut i Soledar“, rekao je Kal novinarima.

Njegove kolege rekle su za Njujork tajms da ruska vojska koristi ovo „topovsko meso“ za isušivanje ukrajinskih zaliha oružja.

Kusti Salm, zamenik ministra odbrane Estonije, rekao je prošle nedelje u Vašingtonu da Rusija mnogo lakše podnosi ljudske gubitke nego Ukrajina.

„Rusi su rasporedili oko 40.000 do 50.000 zatvorenika na tom području.

Sa druge strane linije fronta su obični vojnici, ljudi sa porodicama, dobro obučeni, vredni za ukrajinsku vojsku“, objasnio je Salm.

„Dakle, to nije fer raspodela. To nije situacija jedan na jedan jer su zatvorenici potrošna roba. Sa operativne strane, to je veoma pametan taktički potez ruske strane“, zaključio je Estonac.

Ruska taktika nije ništa novo, posebno za Ruse.

U Drugom svetskom ratu, Staljin je poslao milion zatvorenika na prve linije fronta.

„Sve u svemu, Rusiji je svejedno koliki su gubici, jer ima mnogo veći rezervoar ljudstva od Ukrajine. U Rusiji život vojnika ništa ne znači. Svaki pali vojnik je heroj, on može biti smenjen, a to neće promeniti mišljenje javnosti o ratu“, smatra Salm.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.