Žuti prsluci Foto: EPA-EFFE/IAN LONGSDON (arhivska fotografija)

Televizija BMTV javila je jutros da je juče, 17. subote zaredom, bio najmanji odziv građana do sada. Okupilo se oko 28.000 ljudi.

Već nekoliko nedelja je sve slabiji odziv građana na pozive „Žutih prsluka“ da nastave proteste. Prema nekim anketama, Francuzi kao razlog manjeg interesovanja navode zamor, ali i incidente i nasilje tokom protesta.

U Parizu je juče privedeno 19 osoba, javio je radio Evropa 1 i dodao da je policija koristila suzavac da rastera skup u jednom delu glavnog grada.

Naredno okupljanje, u subotu 16. marta, trebalo bi da bude dan nakon zvaničnog završetka velike nacionalne debate koju je pokrenuo francuski predsednik Emanuel Makron u cilju rešavanja krize nastale nezadovoljstvom građana prema njegovoj politici.

Debata tokom koje Makron obilazi zemlju i sastaje se sa lokalnim zvaničnicima i meštanima, trebalo bi da se završi 15. marta.

Pariski list Mond preneo je da će novi predlozi vlasti posle razmatranja rezultata velike debate biti saopšteni pre početka leta.

Medjutim, pored te debate i drugih ustupaka vlasti od početka protesta u novembru, „Žuti prsluci“ su i dalje nezadovoljni Makronovom politikom.

Povezani tekstovi