Hamad medjunarodni aerodrom u DohiFoto: EPA/STR

Prvi put u gotovo deset godina, singapurski aerodrom Čangi izgubio je prvo mesto na godišnjoj Skajtreks listi najboljih svetskih aerodroma, a laskavu titulu je osvojio Hamad međunarodni aerodrom u Dohi.

Skajtreks, međunarodna kompanija za vazduhoplovni konsalting sa sedištem u Velikoj Britaniji, svake godine objavljuje listu najboljih svetskih aerodroma koja je zasnovana na ocenama putnika.

Kako prenosi Si-En-En, ovogodišnja lista je zasnovana na međunarodnom istraživanju koje je sprovedeno između avgusta 2020. i jula ove godine.

Istraživanjem se utvrđuju iskustva putnika povezana sa nizom različnitih aerodromskih službi, od čekiranja, zakazanih polazaka i dolazaka letova, transfera i šopinga, do bezbednosti i prolaska kroz sigurnosne provere na putu ka gejtu.

S obzirom da su putovanja prošle i ove godine umnogome obeležena pandemijom kovida 19, u najnovijem istraživanju je poseban deo bio posvećen upravo ovoj temi.

Međunarodni aerodrom Hamad u Dohi, koji se godinama penjao na lestvici, je sada nagrađen prvim mestom na listi u kategoriji “Najbolji svetski aerodrom”.

Ove godine, aerodrom Čangi u Singapuru je na trećem mestu, što bi možda bio uspeh za neki drugi aerodrom, ali s obzirom na dugogodišnju reputaciju nosioca titule najboljeg i iz perspektive njegovih fanova koji uvek hvale lakoću i udobnost usluge i vrhunski izbor hrane i pića, ovaj pad na listi je donekle razočaravajući.

Uspehu aerodroma u Dohi doprineo je i naporan rad njegove vodeće aerokompanije Katar ervejs. Kako navodi Si-En-En, katarska vlada je mnogo uložila i u nacionalnu aviokompaniju i u aerodrom, a rezultati su prilično spektakularni.

Putnici Katar ervejsa koji presedaju na aerodromu u Dohi mogu da uživaju u besplatnim obilascima grada, besplatnom smeštaju i hrani (u zavisnosti od dužine pauze između letova) i u VIP servisu za transfer, čiji zaposleni dočekuju posetioce prilikom sletanja i pomažu im da bezbrižno prođu kroz aerodrom i stignu do svog narednog leta.

Aerodromi u Evropi i Aziji dominirali su ostatkom liste za ovu godinu. Japan je proglašen ukupno najbolje ocenjenom zemljom, sa tri aerodroma u prvih 10, uključujući oba aerodroma u Tokiju – Narita i Haneda.

Ovako izgleda top 10 lista u kategoriji “Najbolji aerodrom na svetu”:

1. Međunarodni aerodrom Hamad u Kataru (HIA)

2. Aerodrom Tokio Haneda u Japanu (HND)

3. Aerodrom Čangi u Singapuru (SIN)

4. Međunarodni aerodrom Inčon u Južnoj Koreji (ICN)

5. Aerodrom Tokio Narita u Japanu (NRT)

6. Aerodrom u Minhenu (MUC)

7. Aerodrom u Cirihu (ZRH)

8. Londonski aerodrom Hitrou (LHR)

9. Međunarodni aerodrom Kansai u Japanu (KIX)

10. Međunarodni aerodrom Hongkong (HKG)

Skajtreks je napravio i drugu listu na osnovu toga koliko neki aerodrom uspešno sprovodi nove zdravstvene i higijenske protokole propisane zbog pandemije.

Umesto rang liste, objavljen je spisak od 39 aerodorma koji su navedeni abecednim redom. Tu se nalazi rimski Fjumićino, kojem je prošle jeseni Skajtreks dao prvu ikad ocenu aerodroma sa pet zvezdica u pogledu kovida 19. Tokijski Haneda je proglašen najčistijim aerodromom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.