Medvedev: Čovečanstvo će biti ugroženo ako Zapad pokuša da nas kazni za rat 1EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev rekao je da pokušaji Zapada da kazni nuklearnu silu poput Rusije za rat u Ukrajini mogu da ugroze celo čovečanstvo jer je skoro petomesečni rat pretvorio gradove u ruševine i ostavio hiljade bez domova.

Ruska invazija na Ukrajinu, koja je počela 24. februara, izazvala je najozbiljniju krizu u odnosima između Rusije i Zapada od Kubanske raketne krize 1962. godine, kada su mnogi strahovali da je svet na ivici nuklearnog rata.

Bajden je Putina nazvao ratnim zločincem

Američki predsednik Džo Bajden nazvao je ruskog predsednika Vladimira Putina ratnim zločincem i predvodi Zapad u naoružavanju Ukrajine i uvođenju teških sankcija Rusiji.

„Pomisao da se kažnjava zemlja koja je jedna od najvećih nuklearnih sila i potencijalno ugrožava čovečanstvo je apsurdna“, rekao je za Telegram Medvedev, koji je sada zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije.

Rusija i SAD kontrolišu oko 90 odsto svetskih nuklearnih bojevih glava, od kojih svaka ima po 4.000 u svojim vojnim zalihama, navodi Federacija američkih naučnika.

Medvedev je pozvao SAD na krvoproliće širom sveta, od ubijanja Indijanaca, američkih nuklearnih napada na Japan i vođenja ratova od Vijetnama do Avganistana.

Pokušaji da se koriste sudovi za istragu ruskih aktivnosti u Ukrajini bili bi uzaludni, rekao je Medvedev, i mogli bi izazvati globalnu devastaciju.

Pritisak raste

Ukrajinska vojska saopštila je u sredu da je odbila svako veće rusko napredovanje ka severu Donjecka, ali se pritisak povećava granatiranjem grada Slavjanska i okolnih naseljenih mesta.

U saopštenju se dodaje da ruske snage bombarduju nekoliko ukrajinskih gradova teškim naoružanjem kako bi omogućile napredovanje pešadije ka jugu regiona i blizu Slavjanska.

Druge ruske snage, dodaje se, pokušale su da zauzmu dva grada na putu za grad Kramatorsk, južno od Slavjanska, gde takođe pokušavaju da zauzmu glavni put koji povezuje Lugansku i Donjecku provinciju.

„Mi držimo neprijatelja na granici“, rekao je guverner Luganska Sergej Hajdaj ukrajinskoj televiziji. Kasnije je rekao da Lugansk još nije u potpunosti okupiran od strane ruskih snaga i da je Rusija pretrpela značajne gubitke.

„Oni će nastaviti da pokušavaju da napreduju ka Slovjansku i Bahmutu. U to nema sumnje“, rekao je on.

Gradonačelnik Slovjanske Vadim Ljah je u video poruci rekao da je grad granatiran poslednje dve nedelje i dodao da je od 24. februara ubijeno 17 stanovnika.

Rusi: Gađamo vojne ciljeve

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da ne gađa civile, a juče je saopštilo da koristi precizno oružje za gađanje vojnih ciljeva.

Ukrajina je više puta tražila od Zapada da pošalje više oružja i spreči invaziju koja je ubila hiljade, raseljavala milione i sravnila čitave gradove sa zemljom.

„Konačno je zapadna artiljerija počela snažno da radi, oružje koje dobijamo od naših partnera. A njena preciznost je ono što nam je potrebno“, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u video poruci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.