Medvedev: Nema osnova za nuklearni rat, Rusija za razliku od NATO nije koristila osiromašeni uranijum 1Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/KREMLIN POOL/SPUTNIK

Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da su Sjedinjene Američke Države i članice NATO sada suštinski uvučene u konflikt u Ukrajini i da vode takozvani „proksi rat“ protiv Rusije i raspiruju sukob u Ukrajini isporukom oružja, a istakao je da nema osnova za nuklearni rat.

Na pitanje da li je u ruskoj vojnoj doktrini predviđena mogućnost korišćenja taktičkog nuklearnog naoružanja u slučaju opasnosti, Medvedev je rekao da je „vojna doktrina na tu temu u Rusiji otvorena“ i da postoji specijalni dokument koji se zove „Osnovi državne politike u oblasti nuklearnog naoružanja“, prenosi Sputnjik. „Tamo su nabrojana četiri razloga za primenu nuklearnog naoružanja i zbog francuske publike ću ih nabrojati: start nuklearnih raketa, primena nuklearnog oružja, izvođenje napada na ključnu infrastrukturu koja upravlja nuklearnim oružjem ili dejstva koja ugrožavaju postojanje same države. Za sada takvih dejstava nema“, kazao je Medvedev.

On je ukazao da Rusija, za razliku od zemalja NATO, do sada nije koristila taktičko nuklearno naoružanje s osiromašenim uranijumom. „Ako govorite o taktičkom nuklearnom naoružanju, ili oružju s osiromašenim uranijumom, naša zemlja ga nije koristila, za razliku od država NATO koje su ga u poslednjih 20-30 godina prilično aktivno koristile u Jugoslaviji i Iraku, što je donelo veoma žalosne posledice“, rekao je Medvedev.

Na pitanje da li je čovečanstvo stupilo u treći svetski rat, Medvedev je odgovorio da se nada da nije i da je potrebno uraditi sve da do njega ne dođe.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.