"Evropski ljubitelji žaba, mesnih narezaka i špageta vole da posećuju Kijev": Medvedev o poseti evropskih lidera Ukrajini 1Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Poseta kancelara Nemačke, predsednika Francuske i premijera Italije Kijevu je beskorisna, ocenio je bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev koji, otkako je Rusija krenula u rat, često omalovažava Ukrajinu i zapadne zemlje.

„Evropski ljubitelji žaba, mesnih narezaka i špageta vole da posećuju Kijev,“ napisao je Medvedev na Tviteru reagujući na put Olafa Šolca, Emanuela Makrona i Marija Dragija.

„Sa nultom koristi,“ dodao je.

Medvedev je ismejao trojicu lidera zato što su u Kijev morali da putuju vozom „kao pre 100 godina.“

Vazdušni prostor nad Ukrajinom je, naime, zbog ruske agresije zatvoren.

Francuska, Nemačka i Italija nude Ukrajini članstvo u Evropskoj uniji i „stare haubice,“ naveo je Medvedev, koji je sada zamenik predsednika ruskog saveta za nacionalnu bezbednost.

„To je sve u redu, ali to Ukrajinu neće približiti miru. Sat otkucava.“

Šolc, Makron i Dragi su u četvrtak otputovali u Kijev da se, pored ostalog, sastanu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Medvedev je bio predsednik Rusije između 2008. i 2012. Nedavno je na društvenoj mreži Telegram doveo u pitanje dalje postojanje Ukrajine kao suverene države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.