Zelenski ugostio Makrona, Šolca i Dragija: "Najtopliji zagrljaj između ukrajinskog i francuskog predsednika" 1Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Predsednik Francuske Emanuel Makron, kancelar Nemačke Olaf Šolc i premijer Italije Mario Dragi stigli su u Kijev, gde ih je dočekao predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Predsednik Zelenski je dočekao svakog od gostujućih lidera EU na ulazu u Predsedničku palatu u Kijevu.

Ceo kompleks je obezbeđen, radi bezbednosti osoba koje se nalaze u centru moći u zemlji koja je napadnuta.

Tokom uobičajenog poziranja za zajedničku fotografiju, Zelenski je upitan da li misli da će mu evropski saveznici dati ono što zaista želi danas.

„Videćemo“, odgovorio je Zelenski.

Na pitanje da li je optimističan nije bilo jasnog odgovora dok su se lideri smeštali unutra da bi razgovarali.

Ukrajinski zvaničnici su se nadali da će francuski i nemački lideri dati nedvosmislenu podršku ambicijama Kijeva za članstvo u EU, nakon donekle oprečnih poruka Emanuela Makrona i Olafa Šolca poslednjih nedelja.

Nekoliko trenutaka ranije, najtopliji zagrljaj bio je između Zelenskog i Makrona, piše BBC.

Dolazak kancelara Šolca bio je još nezgodniji jer je nemački lider izašao iz svog vozila sa glomaznom aktovkom koju je spustio pored sebe na crveni tepih.

Brzo je oduzeto i predato pomalo zbunjenom zvaničniku koji je čekao u krilima.

Radnije danas, predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i premijer Italije Mario Dragi stigli su danas vozom u Kijev, javile su svetske agencije.

To je prva poseta Ukrajini trojice lidera od početka ruske invazije na tu zemlju. Kako je prenela Jelisejska palata, predviđeno je da se sastanu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Lideri su viđeni na železničkoj stanici, a sa njima je i francuski ambasador u Ukrajini Etijen de Ponsen.

Nakon što su izašli iz specijalnog voza kojim su iz Poljske stigli u Kijev, Makron je rekao da će posetiti mesta koja su napadnuta.

„Ovo je važan trenutak. Ovo je poruka evropskog jedinstva prema Ukrajini“, rekao je francuski predsednik.

Ovo je poseta na najvišem nivou Kijevu od početka invazije, a posebno je značajna jer je reč o liderima tri najmoćnije ekonomije EU.

Takođe ove države često su kritikovane da ne obezbedjuju Ukrajini dovoljno oružja koje im je Zelenski zatražio, ali i zbog toga što su razgovarali sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Lideri baltičkih i centralnoevropskih zemalja to su smatrale neprihvatljivim.

Poseta je važna i kao deo priprema za samit koji će naredne nedelje biti održan u Briselu i sastanak NATO-a u Madridu 29. i 30. juna.

Na samitu lideri članica EU razmotriće zahtev Ukrajine da dobije status kandidata za članstvo u Uniji.

Poseta je važna i kao deo priprema za samit koji će naredne nedelje biti održan u Briselu i sastanak NATO-a u Madridu 29. i 30. juna.

Francuski predsednik je aktivno uključen u diplomatske napore da se rat u Ukrajini okonča. On je više puta imao telefonske razgovore sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara ove godine.

Tokom dana očekuje se da se sastanu sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Prema pisanju Dojče velea, poseta trojice lidera Ukrajini predstavlja simbol ujedinjene Evrope u želji da se pomogne toj državi, a posebno je važno što se događa samo dan pre nego što Evropska komisija treba da da preporuku o statusu Ukrajine kao kandidata za članstvo u EU.

Priprema za njihovu posetu Ukrajini trajala je proteklih nekoliko nedelja, piše BBC.

Ukrajina je od početka ruske invazije kritikovala Francusku, Nemačku i, u manjoj meri, Italiju, zbog navodnog odugovlačenja u pružanju podrške.

Kao razlog za takvo mišljenje, zvanični Kijev je navodio da te države sporo isporučuju oružje i da svoje ekonomije stavljaju ispred bezbednosti Ukrajine.

Irpin, koji je pre rata imao 62.000 stanovnika, bio je jedno od glavnih žarišta borbi sa ruskim trupama pre nego što su se povukle iz severnih oblasti Ukrajine kako bi intenzivirali ofanzivu na istoku.

Stojeći pored srušenih, spaljenih zgrada, francuski predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron), nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz), italijanski premijer Mario Dragi (Draghi) i šef rumunske države Klaus Johanis, slušali su ukrajinskog zvaničnika koji im je objašnjavao šta se tamo dogodilo.

Ukrajinske vlasti tvrde da su ruske snage počinile zločine velikih razmera u Irpinu. Rusija odbacuje optužbe.

Evropski lideri su bili bez vidljive zaštitne opreme, okruženi teško naoružanim vojnicima.

Videvši slogan na zidu „Neka Evropa ne ratuje“, Makron je rekao: „Veoma je dirljivo videti to. Ovo je prava poruka“.

Ukrajina je kritikovala Francusku, Nemačku i, u manjoj meri, Italiju, zbog navodnih oklevanja u njihovoj podršci Kijevu, optužujući ih da sporo isporučuju oružje, piše Radio Slobodna Evropa.

Očekuje se da će se evropski lideri sastati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u poseti najvišeg profila sa Zapada Kijevu od kada je Rusija izvršila invaziju 24. februara.

Poseta dolazi u trenutku kada se lideri EU pripremaju da donesu odluku 23-24. juna o zahtevu Ukrajine da postane kandidat za članstvo u EU, a uoči važnog samita NATO-a 29. i 30. juna u Madridu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari