Medvedev objavio zlokobnu najavu na Telegramu: "Petak 13-ti je, Zapad čekaju terorizam, krize i glad" 1Foto: EPA-EFE/YULIA ZYRYANOVA / SPUTNIK POOL

Bliski Putinov saradnik Dmitrij Medvedev je opisao posledice svetske krize koja je krenula nakon ruske invazije na Ukrajinu i reakcije Zapada na tu invaziju. Posebno je istakao da će ograničenja koja su uvedena Rusiji dovesti do uništenja brojnih velikih trgovinskih lanaca.

Zamenik predsednika Veća sigurnosti Ruske Federacije, bivši predsednik i bliski Putinov saveznik Dmitrij Medvedev, objavio je novi post na svom Telegram kanalu.

Rekao je kako sledi niz kriza i sukoba kao posljedica antiruskih sankcija te „urušavanje ideje sveta usmerenog na Ameriku“. Prema njegovim rečima posledice sankcija Ruskoj Federaciji bile energetske, logističke, prehrambene i druge krize u svetu, prenosi portal Oslobođenje.

Što će biti dalje?

„Kao rezultat stvoriće se nova sigurnosna arhitektura u kojoj se de facto, a potom i de jure prepoznaju postojeće realnosti:

a) slabost zapadnjačkih koncepata međunarodnih odnosa poput „reda temeljenog na pravilima“ i drugog besmislenog zapadnog smeća

b) kolaps ideje američkocentričnog sveta

c) prisutnost interesa koje poštuje svetska zajednica u onim zemljama koje su u akutnoj fazi sukoba sa zapadnim svetom“, napisao je Medvedev.

Najavio je veliku krizu u svetu.

Medvedev objavio zlokobnu najavu na Telegramu: "Petak 13-ti je, Zapad čekaju terorizam, krize i glad" 2

Post je Medvedev nazvao „Petak 13. Šta će biti dalje ili Svet nakon antiruskih sankcija (uopšte nije prognoza)“ i u njemu je opisao posledice svetske krize koja je krenula nakon ruske invazije na Ukrajinu i reakcije Zapada na tu invaziju. Posebno je istaknuo da će ograničenja koja su uvedena Rusiji dovesti do uništenja brojnih velikih trgovinskih lanaca.

„Moguća je velika logistička kriza, uključujući kolaps stranih avio prevoznika, kojima je zabranjeno letenje iznad ruske teritorije“, nastavio je Medvedev.

„Energetska kriza intenziviraće se u onim državama koje su same sebi „pucale u noge“, odnosno uvele sankcije na snadbevanje ruskim energentima. Nastaviće se dalji rast cena fosilnih goriva, a razvoj digitalne ekonomije u svetu će se usporiti. Doći će do pune međunarodne krize s hranom i gladi u pojedinim državama“, dodao je zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti.

Medvedev je potvrdio da će sankcije pogoditi i globalni finansijski sistem, što će da rezultira mogućom monetarnom i finansijskom krizom u nekim zemljama ili zajednicama zemalja, što će nadalje, tvrdi Medvedev, da rezultira podrivanjem stabilnosti nizom nacionalnih valuta, galopirajućom inflacijom i uništenjem pravnog sistema koji čuva privatno vlasništvo, prenosi Index.

Novi udari…

Putinov saveznik kaže da će mnoge sfere života u celosti doživeti udar.

„Novi regionalni vojni sukobi izbijaće na mestima gde se situacija već godinama ne rešava mirnim putem ili se zanemaruju značajni interesi velikih međunarodnih igrača. Teroristi postaju sve aktivniji, verujući da je pažnja zapadnih vlasti sada preusmerena na obračun s Rusijom“, napisao je Medvedev.

Zamenik čelnika Saveta bezbednosti Ruske Federacije takođe je naveo verovatnost početka novih epidemija „uzrokovanih odbijanjem poštene međunarodne saradnje u sanitarnoj i epidemiološkoj sferi ili direktnim posledicama upotrebe biološkog oružja“.

Govoreći o posledicama sankcija na međunarodnu saradnju, Medvedev je rekao da će doći do pada aktivnosti međunarodnih institucija koje nisu uspele dokazati svoju uspešnost u rešavanju situacije u Ukrajini. Kao primer naveo je Savet Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.