Foto: EPA-EFE NEIL HALL

Premijerka članovima britanskog parlamenta da je, uprkos dosad dogovorenom, pitanje irske granice i dalje „znatno zabrinjavajuće“.

Iako je voljna da razmotri produžetak prelaznog razdoblja u Velikoj Britaniji nakon 2020. godine, Tereza Mej kaže da je to „nepoželjno“ i da će morati da završi „pre“ maja 2022, prenosi radio-Slobodan Evropa. Velika Britanija treba da napusti EU 29. marta 2019. godine, ali se nada postizanju dogovora o usovima izlaska iz Unije do kraja godine, mada preethodno treba da rešiti irsko granično pitanje.

Na prošlonedeljnom samitu EU, čelnici zemalja članica odbili su da potpišu planove za poseban sastanak o Bregzitu, ocenivši da u dogovorima nije postignut dovoljan napredak. Sporazum ne može biti zaključen dok se Brisel i London ne dogovore i oko budućeg upravljanja granicom između Republike Irske, članice EU i Severne Irske, dela Ujedinjenog Kraljevstva, podseća agencija Rojters.

Britanski i evropski čelnici, kako se navodi, žele da izbegnu vraćanje kontrole na tu granicu, što je ključni aspekt Sporazuma na Veliki petak iz 1998. godine, kojim su završeni višedesenijski krvavi sukobi u Severnoj Irskoj, podseća agencija.