Foto:STEPHANIE LECOCQ POOL/EPA

Mej zahteva snaznu izjavu protiv predsednika Putina posle trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta i njegove ćerke u Engleskoj.

Britanija okrivljuje Moskvu za napad nervnim gasom dok Rusija insistira da na tome da ona nije odgovorna. Zbog napada Britanija je nazvala Rusiju rastućom pretnjom zapadnim demokratijama. Ministri spoljnih poslova zemalja EU su u ponedeljak izrazili „nepodeljenu solidarnost“ sa Britanijom ali Mejova se nada eksplicitnoj osudi Rusije znatno tvrđim rečnikom.

Predsednika Saveta EU Donalda Tusk U.K. vidi kao saveznika, on je u sredu rekao da Evropa mora da „ojača spremnost za buduće napade.“ No, britanske zvaničnike nasekirao je jedan drugi zvaničnik EU, predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, čestitajući Putinu pobedu na nedeljnim predsedničkim izborima u Rusiji.

Napad na Skripalja izazvao je napetost između Londona i Moskve, najveću od hladnog rata. Dve zemlje proterale su jedna drugoj po 23 diplomate i ratuju vrlo oporim izjavama.

Bregzit je takođe na dnevnom redu dvodnevnog samita koji počinje u četvrtak.

Britanija se nada da će EU potpisati uslove izlaska UK naredne godine i dati zeleno svetlo za pregvoore o budućim odnosima, javlja AP.