Meksički karteli koriste dronove kao novo oružje 1Foto: Pixabay/ Powie (Ilustracija)

Meksičke bezbednosne snage napadnute su više puta dronovima punjenim eksplozivom kojima na daljinu upravljaju pripadnici kartela, izjavio je danas general Luis Kresensio Sandoval, sekretar za nacionalnu bezbednost.

„Konstatovali smo da neki karteli koriste dronove napunjene eksplozivom“, rekao je Sandoval na konferenciji za novinare.

On je ukazao na kartel Halisko nova generacija, koj vlasti i stručnjaci smatraju trenutno najmoćnijim kartelom u Meksiku.

Rekao je da su napadi dronovima izvršeni u državama Ganahuato, Halisko, i skorije u gradu Aguililja u zapadnoj državi Mičoakan.

Najskori napad izvršen je u ponedeljak uveče dok je policija pokušavala da raščisti puteve koje su bande blokirale kamenjem, zemljom i vozilima. Policajci su napadnuti dronovima i granatama, preneli su mediji.

General Sandoval je rekao da su dva policajca ranjena i da je izvršilac napada već uhapšen.

On je ukazao da ti napadi jesu zabrbrinjavajući ali da nisu mnogo efikasni zato što ti uređaji ne mogu da prenose opasnu količinu eksploziva.

Prema zvaničnim podacima u Meksiku je ubijeno više od 300.000 ljudi od kada je vlada pokrenula spornu vojnu ofanzivu protiv kartela u decembru 2006. godine.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.