Merkel i Abe među današnjim govornicima u Davosu 1Angela Merkel Foto: FoNet/AP

Abe i Merkel, čelnici treće i četvrte privrede na svetu, predstavljaju one vlade koje su okrenute međunarodnoj saradnji i podržavaju slobodnu trgovinu i saradnju u svetu.

Njihovi govori globalnoj eliti u švajcarskom zimovalištu Davosu uslediće posle jučerašnjeg  nastupa brazilskog predsednika Žaira Bolsonara i američkog državnog sekretara Majka Pompea koji su hvalili obnovljeno usmerenje svojih vlada ka sopstvenim nacionalnim interesima.

Merkel će takođe govoriti u trenutku kada raste nesigurnost u Evropi oko Bregzita posle prošlonedeljnog odbijanja sporazuma koji je britanska premijerka Tereza Mej postigla s EU u britanskom parlamentu. Od tada se sve više govori o mogućnosti takozvanog tvrdog izlaska Britanije iz evropskog boka bez sporazuma, ili odlaganju njenog izlaska posle dogovorenog datuma29. marta.

Trgovinski sukob između SAD i Kine takođe će biti u središtu pažnje kada se kineski potpredsednik Vang Ćišan obrati konferenciji u Davosu. Pompeo, koji se obratio preko video linka, juče je rekao da je optimista da će biti dobrih rezultata u predstojećim trgovinskim razgovorima s Kinom u Vašingtonu.

Visoka kineska delegacija treba da stigne u Vašington 30. januara u okviru napora dve strane da postignu dogovor oko njihovog trgovinskog sporazuma.

Briga oko budućih pravila koja rukovode globalnom trgovinom podstaknuta je poslednje dve godine od izbora američkog predsednika Donalda Trampa. Njegova administracija je uvela carinske mere prema Kini što je podstaklo Kinu da uzvrati sopstvenim carinama podstičući trgovinski rat koji bi mogao da pogodi globalnu privredu.

Povezani tekstovi