Merkel i Makron na večeri u Berlinu, pozvali na oprez zbog delta soja korona virusa 1Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron pozvali su danas na oprez radi sprečavanja širenja delta soja korona virusa zbog kojeg je Velika Britanija odložila planirano ublažavanje ograničenja u Engleskoj.

Merkel je uoči radne večere s Makronom rekla da Nemačka trenutno ima veoma malo novih infekcija, ali da bi „agresivni“ delta soj mogao da dovede do skoka tog broja.

„Ne možemo da se pretvaramo da je korona prošla. Iako postoji osećaj da je sve gotovo, na primeru Lisabona vidi se da stvari mogu brzo da se promene“, kazala je Merkel.

Portugalske vlasti su juče zabranile ulaz i izlaz iz šireg regiona Lisabona tokom predstojećeg vikenda, usled skoka broja infekcija izrazito zaraznim delta sojem korona virusa. Prethodno je britanska vlada za četiri nedelje odložila ukidanje ograničenja kontakata nakon što su potvrđene hiljade novih infekcija, od kojih je većina delta soj virusa.

Makron je rekao da je važno biti oprezan i da će EU na predstojećem samitu razmatrati kako da bolje uskladi ograničenja putovanja tokom pandemije.

Merkel u ovoj godini do večeras nije ugostila lidera druge države.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Merkel i Makron na večeri u Berlinu, pozvali na oprez zbog delta soja korona virusa”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.