Merkel otvorena za kontrolisani prihvat izbeglica iz Avganistana 1Foto: EPA-EFE/MICHAEL TIMM / POOL

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da je otvorena za „kontrolisan“ pristup „posebno ugroženih“ avganistanskih izbeglica koji beže od talibanskog režima i priznala da postoje teškoće da evropski partneri postignu sporazum o tom pitanju.

Nemačka kancelarka, čija zemlja je 2015. i 2016. primila više od milion tražilaca azila ipak je navela da prvo treba tražiti regionalna rešenja da bi se te izbeglice primile u zemljama pored Avganistana.

„U drugoj fazi bi mogli da razmotrimo da li osobe koje su posebno ugrožene treba da dođu u Evropu, na kontrolisan način i uz podršku“, rekla je ona na konferenciji za novinare.

Merkel, koja je govorila posle sastanka sa svojom estonskom koleginicom Kajom Kalas, rekla je da namerava o tom pitanju da razgovara sa visokim komesarom UN za izbeglice Filipom Grandijem.

Od kada su talibani u nedelju preuzeli vlast hiljade Avganistanaca pohrlilo je na aerodrom u Kabulu da pokuša da napusti zemlju, što je dovelo do scena haosa koje su uznemirile ceo svet.

Međutim, pitanje prihvata migranata ostaje vrlo delikatno u EU, posebno u Nemačkoj gde je politika prijema migranata 2015. destabilizovala Angelu Merkel i njenu konzervativnu stranku i izazvala jačanje ekstremnodesničarske antimuslimanske partije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari