Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

„Za mene i moju vladu znači da moramo učiniti sve što je u našoj moći da se ne ponove greške koje su počinjene i da moramo učiniti sve, ne samo da garantujemo sigurnost građana, nego i da onima kojima je život prošlogodišnjim napadom uništen, pomognemo da se vrate u normalu“, rekla je kancelarka Angela Merkel na komemoraciji, prenose nemački mediji.

Komemoracija je održana u Spomen crkvi cara Wilhelma II., koja se nalazi na trgu na kojem je islamistički terorista Amri Amri 19. decembra 2016. teretnim kamionom usmrtio 11 osoba, više od 70 povredio, a pre toga ubio poljskog vlasnika kamion.

Merkel je juče razgovarala sa rodbinom poginulih i povređenih u svom kabinetu.

„To je bio jedan otvoren i direktan razgovor koji je pokazao slabost državnih institucija u ovakvim situacijama“, rekla je Merkel.

Rodbina poginulih se u nekoliko navrata požalila na izostanak podrške državnog vrha, a poslednjih meseci su na videlo izlazili i detalji koji ukazuju na greške istražnih organa i činjenicu da je Tunižanin Amri, uprkos tome što je bio promatran, uspeo da izvrši napad.

Na komemoraciji koja je bila zatvorena za javnost, na propuste države je ukazao i predsednik Nemačke Frank-Valter Štanmajer koji je rekao da je podrška žrtvama terorizma stigla prekasno i da je bila nedovoljna.