Merkelinom CDU predviđaju istorijski pad 1Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN / POOL

Kandidati dve partije koje upravljaju Nemačkom u „velikoj koaliciji“ su u nedelju uveče vodili žestoku borbu u drugoj od ukupno tri TV debate pred savezne parlamentarne izbore koji će biti održani 26. septembra, a za pobednika je proglašen Olaf Šolc, kandidat s levog centra.

U debati koju su prenosili prvi i drugi kanal nemačkog javnog servisa ARD i ZDF konzervativac Armin Lašet iz Hrišćansko-demokratske unije (CDU) pokušao je da u svoju korist promeni dosadašnje rezultate anketa javnog mnjenjja, te je napadao ministra finansija Šolca iz redova Socijaldemokratske partije (SPD) zbog navodne umešanosti njegovog ministarstva u finansijske skandale u vezi s pranjem novca i korupcijom.

Dve nedelje pred glasanje ankete prognoziraju istorijski pad Lašetove CDU, pošto ističe četvorogodišnji mandat kancelarke Angele Merkel koja više neće da se kandiduje i posle 16 godina na poziciji kancelara odlazi u političku penziju.

„Ako bi moj ministar finansija radio kao vi, imali bismo ozbiljan problem“, rekao je Lašet, koji je trenutno premijer savezne pokrajine Severna Rajna- Vestfalija.

Gardijan podseća da je prošle nedelje izvršen pretres nemačkog federalnog ministarstva finansija i pravde u cilju prikupljanja relevantnih informacija za istragu u vezi sa Vladinom agencijom za borbu protiv pranja novca, mada, kako se navodi, predmet istrage nije samo Šolcovo ministarstvo.

Šolc je optužio svog rivala da je „nepošten“ zato što ukazuje da je on lično optužen za kršenje zakona, te je pohvalio svoje napore da modernizuje ministarstvo na čijem je čelu tri godine.

Lašet željeni rezultat nije postigao ni osvrtom na dva finansijska skandala koja se dovode u vezu sa aktuelnim ministrom finansija i bivšim gradonačelnikom Hamburga, a koji se tiču velike prevare koja je rezultirala kolapsom Vajerkarda, firme za transfer uplata, i takozvane CumEx afere, koja uključuje utaju poreza ogromnih razmera, podseća politico.eu.

Rezultati anketa sprovedenih posle debate pokazali su da je Šolc odneo jasnu pobedu kao i u prethodnoj, pošto je 41 odsto gledalaca reklo da je kandidat SPD-a bio najubedljiviji dok je istu ocenu za Lašeta dalo 27 odsto, a za kandidatkinju Zelenih Analenu Berbok 25 odsto.

Prema oceni Gardijana, Berbok je bila opuštenija i živahnija nego u prvoj debati, te je ismejala preostala dva kandidata zbog njihovog osvrtanja na prošlost. Ona je takođe kritikovala dve najveće stranke zbog manjka ambicija kada je reč o ciljevima za smanjenje emisija štetnih gasova, tvrdeći da je potrebno da Nemačka zatvori svoje elektrane na ugalj znatno pre 2038. godine kada je to planirano.

Analitičari pišu da je TV debata u nedelju zapravo predstavljala duel Šolca i Lašeta, pošto su se njih dvojica uglavnom fokusirali jedan na drugog, zapostavljajući kandidatkinju Zelenih koja je stajala između njih.

Berbok je odbila da odbaci mogućnost koalicionih pregovora između SPD-a, Zelenih i ultralevičarske stranke Die Linke (Levica). Ona je rekla da Levica „naravno predstavlja demokratsku partiju“ koja nema ekstremne stavove kao ultradesničarska Alternativa za Nemačku (AfD) s druge strane političkog spektruma.

I Šolc je odbio da odbaci mogućnost koalicionih pregovora s Levicom, ali je naglasio svoje neslaganje s partijom koju su 2007. osnovale uglavnom otuđene socijaldemokrate. „Za dobru vladu je neophodno prihvatanje transatlantskih odnosa, NATO i Evropske unije“, rekao je Šolc.

Lašet nije odbacio mogućnost da njegova partija i dalje bude u koaliciji sa SPD-om, ali da se u slučaju pobede Šolca obrnu imenovanja za niže i više pozicije u vladi.

Komentatori ukazuju da se rezultat anketa nije mnogo promenio posle debate, te da je Šolcov rejting gotovo bio isti dok je podrška za Lašeta i Berbok porasla za nekoliko procentualnih poena, ali su oni ipak i dalje dosta zaostajali za kandidatom SPD-a.

To se može objasniti, napominju analitičari, time što su se kandidati uglavnom bavili već dosta obrađenim temama koje su se kretale od politike za suzbijanje pandemije virusa korona do toga kako će se oni boriti s klimatskim promenama. Iz debate su, kako napominju, gotovo izostale spoljnopolitičke teme.

Troje kandidata će ponovo suprotstaviti svoje stavove u trećoj TV debati sledeće nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.